Softwareproblemen oorzaak crash Airbus Sevilla

Foto AFP

De crash met de Airbus A400M vorige maand in het Spaanse Sevilla is veroorzaakt door softwareproblemen bij drie van de vier motoren. Dat schrijft vliegtuigfabrikant Airbus vandaag in een verklaring.

Drie van de vier motoren zijn meteen na de start uitgevallen. De bemanning kreeg ze vervolgens niet meer aan de praat. Het toestel, bestemd voor de Turkse luchtmacht, crashte in een akker op anderhalve kilometer van het vliegveld.

Bij het ongeluk vielen vier doden en raakten twee anderen zwaargewond. De zes inzittenden waren bezig met een testvlucht. De verongelukte piloot wist een grotere ramp te voorkomen door het toestel op een open plek te laten neerstorten. De Airbus A400M wordt als vervanger gezien van het transportvliegtuig Hercules.

Airbus maakte in 2014 2,3 miljard nettowinst, op een omzet van 60,7 miljard. De problemen met de A400 kostten het bedrijf 551 miljoen euro.