Utrechtse prostituees slechter af

De prostituees die op het Zandpad in Utrecht werkten, zijn er door de sluiting van de prostitutieboten zowel financieel als fysiek en mentaal op achteruit gegaan. Dat is een van de conclusies uit een rapport van het Ciroc (Centre for Information & Research on Organised Crime), dat vandaag wordt gepresenteerd.

Veel prostituees kwamen in het illegale circuit terecht. Ze ontvangen klanten in hotels of thuis, waar weinig bescherming is. Volgens het rapport heeft Utrecht met de sluiting van het Zandpad in 2013 een overhaast en ondoordacht besluit genomen, waar honderden prostituees het slachtoffer van zijn geworden.

Dina Siegel, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Utrecht, onderzocht met een team de gevolgen. Siegel ondervroeg onder meer prostituees, klanten, agenten en gemeentemedewerkers. De uitkomst is opmerkelijk, omdat de sluiting diende ter bescherming van de prostituees. Siegel: „De gemeente sloot alle boten na signalen van mensenhandel. Door de prostituees op straat te zetten, zijn ze kwetsbaarder voor mensenhandel.”