Schuldeisers zetten Griekenland met eindbod voor het blok

De Griekse premier Alexis Tsipras komt vandaag mogelijk naar Brussel om te praten over een laatste eindbod dat internationale geldschieters zouden hebben gedaan. Griekenland staat voor een reeks afbetalingen van in totaal bijna 8 miljard euro, die het niet kan doen zonder de noodsteun waarover nu al vier maanden wordt onderhandeld.

Onder leiding van de Duitse bondskanselier Merkel zouden de Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Commissie maandagavond een plan in elkaar hebben gezet dat de weg vrij maakt voor 7,2 miljard euro hulpfinanciering. Tsipras diende naar eigen zeggen vlak voor die geïmproviseerde minitop een eigen plan in en zou vanavond spreken met Commissievoorzitter Juncker, die geldt als bemiddelaar in de kwestie.

Veel manoeuvreerruimte is er niet. „Er is, denk ik, toch een misverstand dat we elkaar halverwege tegemoet moeten komen”, zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) gisteren tegen RTLZ.

ECB, IMF en Commissie onderhandelen met Athene over een pakket bezuinigingen en hervormingen, de door Dijsselbloem voorgezeten Eurogroep van EU-ministers van Financiën beoordeelt uiteindelijk of het genoeg is. „Inhoudelijk kun je het pakket veranderen, maar het moet budgetair kloppen”, aldus Dijsselbloem, die vindt dat de nieuwe Griekse premier moet nakomen wat door zijn voorgangers is beloofd.

Griekenland zou aandringen op een lager primair begrotingsoverschot (zonder rentelasten), tussen de 0,3 en 0,8 procent van het nationaal inkomen (bbp), dan wat de geldschieters in gedachten hebben (rond de 3 procent). Maar met zo’n doel gaat de staatsschuld niet wezenlijk omlaag, eerder omhoog. Het IMF is alleen bereid hiermee akkoord te gaan als Europa Griekse schulden kwijtscheldt. EU-landen zijn daar om politieke redenen huiverig voor.

Tsipras heeft intussen de handen vol aan het geestelijk klaarstomen van zijn linkse achterban voor de stappen die zijn regering moet doen om een Grieks bankroet te voorkomen. Ook zijn eigen plan, zei hij gisteren, bevat „concessies die moeilijk zullen zijn”. Struikelblokken zijn onder meer het versoepelen van het ontslagrecht en kortingen op pensioenuitkeringen.