Dafne Schippers hakt knoop door: geen meerkamp maar sprint in Rio

Dafne Schippers viert haar overwinning op 60 meter tijdens de Europese indoorkampioenschappen in Praag, drie maanden geleden.
Dafne Schippers viert haar overwinning op 60 meter tijdens de Europese indoorkampioenschappen in Praag, drie maanden geleden. Foto EPA / Filip Singer

Dafne Schippers richt zich op de sprint en laat de meerkamp anderhalf jaar voor wat hij is. De atlete maakte haar keus vanmiddag bekend. Op de sprint denkt de Europees kampioene op 60, 100 en 200 meter succesvol te kunnen zijn op het WK in augustus in Beijing en volgend jaar op de Spelen in Rio.

Schippers nam haar besluit na de jaarlijkse meerkampmeeting van afgelopen weekeinde in het Oostenrijkse Götzis. Daar leek zij op weg naar een nieuw Nederlands record, tot de atlete uitviel wegens een knieblessure. Die ervaring was het laatste zetje om te kiezen voor de sprint en niet voor de meerkamp, waarop Schippers in 2013 nog brons won op de WK in Moskou.

Twitter avatar dafneschippers Dafne Schippers SPRINT it is. A very tough decisions. But it feels good for now. I’m looking forward to the WC Athletics and Olympics http://t.co/LMHSVr9Fgq

Keuze gemaakt met verstand, niet gevoel

De keus voor de sprint is voor Schippers vooral een verstandskwestie. Haar liefde ligt bij de meerkamp, waarop ze ook groot is geworden. Maar zij is een meerkamper met uitzonderlijke sprintkwaliteiten. Haar verkenning op dat terrein leidde tot opzienbarende prestaties. Nadat ze vorig jaar in Zürich al Europees kampioen op zowel de 100 als 200 meter was geworden, volgde afgelopen winter in Praag de Europese indoortitel op de 60 meter. Daarmee domineert zij in Europa alle sprintnummers.

Maar hoe die prachtige resultaten zich tot de mondiale sprinttop verhouden, kon Schippers niet goed inschatten. Over de 200 meter heeft zij geen twijfel, wel over de 100 meter waarop Schippers nog pure snelheid tekort kwam. En ze moest haar startsnelheid verbeteren, besefte ze. Als dat lukte, zou ze zich kunnen meten met vooral de Jamaicanen en Amerikanen?

Dat antwoord kwam vorige maand bij de FBK Games in Hengelo. Onder allesbehalve ideale omstandigheden op een relatief trage baan sprintte ze naar een toptijd van 10,94 seconden. En het kan nog harder, riep ze. Dat mag Schippers deze zomer op de WK in Beijing en volgend jaar op de Spelen in Rio bewijzen.