Rijkste Ier probeert verslag parlement uit pers te houden

Mediamagnaat Denis O’Brien verhinderde dat de Ierse pers berichtte over een bankdeal van hem; zelfs toen deze in het parlement werd besproken. Gisteren pakte de pers alsnog uit.

De rijkste man van Ierland, Denis O’Brien, heeft gisteren tevergeefs geprobeerd te verkomen dat de pers verslag zou doen van een zitting van het Ierse parlement waarin zijn bankzaken werden besproken. De kwestie zorgde sinds donderdag voor grote ophef in Ierland omdat de vrijheid van de pers in het geding was.

Volgens O’Briens advocaat vielen opmerkingen die in de Dáil, het parlement, werden gemaakt onder een gerechtelijke sommatie die sinds vorige maand verhindert dat RTÉ, de publieke omroep, bericht over de bankovereenkomst die telecom- en mediamagnaat O’Brien sloot toen Anglo Irish Bank in 2008 failliet ging. De Ierse media – voor een groot deel in bezit van O’Brien – hielden zich aan dat bevel.

Maar tijdens een debat in het parlement over de Anglo Irish Bank verwees parlementslid Catherine Murphy naar de kwestie. De Anglo Irish Bank kreeg een kapitaalinjectie van 34 miljard euro, waardoor Ierland in 2010 financiële noodhulp moest krijgen van de Europese Centrale Bank, de Europese Unie en het Internationale Monetaire Fonds. O’Brien heeft volgens de parlementariër bijzonder gunstige leningsvoorwaarden gekregen van de toen genationaliseerde bank.

Parlementaire debatten vallen buiten gerechtelijke sommaties, en er was dus geen risico op vervolging. Maar de advocaat van O’Brien beweerde het tegenovergestelde. En de miljardair staat erom bekend dat hij kranten regelmatig aanklaagt. In The Irish Times schreef hij gisteren dat hij „tot in de eeuwigheid” van zijn bank „vertrouwelijkheid” verwachtte, ook al werd deze bank genationaliseerd.

Oppositieleider Micheál Martin noemde het „ongekend” dat er geen verslag van parlementaire debatten gedaan zouden kunnen worden. Zeker omdat het debat ging over de nationalisatie van een bank, en dus over wat er met publiek geld met O’Brien was overeengekomen. Gisteren gingen zowel RTÉ als The Irish Times naar de rechter om om duidelijkheid te vragen. Die beaamde dat er gewoon verslag kan worden gedaan over wat er in de Dáil wordt gezegd.

De pers wachtte keurig tot de gerechtelijke uitspraak en pakten gisteren alsnog uit.