Economie

Personeelsplan Malaysia Airlines kost 372,4 miljoen euro

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het gaat 1,5 miljard ringgit (372,4 miljoen euro) kosten om het personeel van Malaysia Airlines naar hun werkplek bij de nieuwe luchtvaartmaatschappij te leiden, of om hun ontslag te compenseren. Dat meldt de New Strait Times.

Voor 14 duizend mensen is er een baan bij het ‘nieuwe’ bedrijf, maar zesduizend mensen verliezen hun baan. Zij hebben inmiddels hun ontslagbrief ontvangen.

Zo’n grote ontslaggolf is uitzonderlijk voor een staatsbedrijf. Maar de herstructurering is nodig om de maatschappij te laten bestaan. Naast de ontslagen wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om niet-rendabele routes te schrappen.

Technisch gezien is Malaysia Airlines bankroet. Dat komt niet alleen door de verdwijning van de MH370 en het neerstorten van de MH17. De kosten zijn structureel te hoog, zegt Christoph Müller, de Duitser die is aangesteld om het bedrijf uit het slop te trekken.

Koreanen bundelen krachten

Eén winkel voor apps. De Zuid-Koreaanse mobiele aanbieders hebben een gezamenlijke app store geopend voor hun smartphone-gebruikers. Zo denken ze volgens het Koreaanse persbureau Yonhap de concurrentiestrijd met Google en Apple beter aan te kunnen.

In de One Store (die geen website heeft) zijn Olleh Market, T Store en U+ Store samengevoegd. Een app ontwerper hoeft nu nog maar één keer zijn app te uploaden. Standaarden zijn geharmoniseerd om de apps op alle mobiele telefoons te laten werken.

Volgens de meest recente data heeft Google’s Android 51,8 procent van de Zuid-Koreaanse app markt in handen, ter waarde van 4,5 biljoen won (3,64 miljard euro). Apple heeft een marktaandeel van 31,3 procent. Het aandeel van de gezamenlijke Koreaanse aanbieders is 13 procent.

Wanda koopt Australische bioscoop

Dat vastgoedbedrijf Wanda graag een filmdivisie wilde opzetten, was bekend. Nu heeft Wanda Cinema Line aangekondigd de Australische Hoyts Groep over te nemen. China Daily meldt niet hoeveel Wanda voor het bedrijf betaalt.

Hoyts heeft 450 bioscopen in Australië. Wanda is in China de grootste bioscoopketen met 150 filmzalen. In 2013 investeerde het bedrijf in een 50 miljard yuan (7,23 miljard euro) kostende filmstudio in de Chinese stad Qingdao. Een jaar eerder had het voor 2,33 miljard euro AMC Entertainment gekocht, de op één na grootste Amerikaanse bioscoopketen.

Met deze aankoop wil Dalian Wanda Commercial Properties, zoals het bedrijf voluit heet, méér doen dan alleen vastgoed. In februari kocht Wanda al een Zwitsers bedrijf in sportmarketing, nadat het 45 miljoen euro investeerde in de Spaanse club Atletico Madrid.