Nieuwe hevige gevechten in Oost-Oekraïne - ‘opmerkelijk intensief’

De brandweer probeert een supermarkt te blussen die is beschadigd bij beschietingen in de buurt van Donetsk. De gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten die vandaag uitbraken lijken de hevigste te zijn in maanden. Minstens vijftien mensen zijn omgekomen.
De brandweer probeert een supermarkt te blussen die is beschadigd bij beschietingen in de buurt van Donetsk. De gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten die vandaag uitbraken lijken de hevigste te zijn in maanden. Minstens vijftien mensen zijn omgekomen.

In Oost-Oekraïne is het geweld tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten opnieuw opgelaaid. Rondom het stadje Marinka, ten westen van het rebellenbolwerk Donetsk, wordt hevig gevochten. Persbureau Reuters meldt dat er volgens de rebellen daarbij minimaal vijftien soldaten en burgers zijn gedood.

Eerder op de middag meldde het Oekraïense leger dat de separatisten een offensief zouden zijn begonnen op de kleine stad Marinka. Daarbij zouden tanks, artillerie en een forse legermacht zijn ingezet. De rebellen ontkenden in eerste instantie een aanval te hebben ingezet. Een woordvoerder van de rebellen sprak volgens persbureau AP over Oekraïense soldaten die hun posities vrijwillig verlieten. Rusland verwijt bij monde van een woordvoerder Oekraïne de gewelddadigheden te hebben uitgelokt. Inmiddels is de bestorming afgeslagen, aldus het Oekraïense leger.

Later brachten de separatisten het nieuws over het aantal doden naar buiten. Oekraïne zei nog verder op de avond dat er vier doden zijn gevallen aan hun kant. Ook zouden er zestig gewonden zijn gevallen en zouden verschillende delen van Marinka in brand staan.

Als gevolg van de beschietingen viel bij twee kolenmijnen in het door de separatisten bezet gebied de elektriciteit uit. Daardoor kwamen in de ene mijn bijna 400 en in de andere mijn bijna 600 mijnwerkers in het donker te zitten. Ze worden naar boven gehaald door hulpverleners.

Heviger dan voorgaande incidenten

Sinds het sluiten van een vredesbestand in de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn er diverse meldingen geweest van overtredingen (€) van het akkoord en schermutselingen (€) tussen beide partijen, maar die waren niet zo hevig als het geweld van vandaag, aldus NRC-buitenlandredacteur Renée Postma:

“Deze gevechten zijn opmerkelijk intensief. De afgelopen maanden zijn er wel bijna dagelijks voorvallen geweest, maar daar vielen maar enkele doden bij. Dit lijkt veel groter.”

In het tweede bestand dat in Minsk is gesloten, is door Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland overeen gekomen dat de twee partijen zware wapens terugtrekken. Maar vandaag bleken die toch te worden ingezet. Een woordvoerder van het Oekraïense leger verdedigde het inzetten van artillerie door te zeggen dat het leger op “gepaste manier” moest reageren op het offensief.

Nieuw offensief

Verslaggevers van het persbureau Reuters stelden vorige week vast dat er nieuwe raketinstallaties, tanks en geschut naar het oefenterrein Koezminski worden overgebracht, dat op 50 kilometer van de grens met Oekraïne ligt. Dat voedde de al bestaande verwachting dat Rusland steun voor een nieuw offensief van de separatisten voorbereidt. Die werd echter verwacht bij de kustplaats Marioepol. De plek waar nu gevochten wordt ligt ruim 100 kilometer noordelijker.

Sinds het begin van het conflict in april 2014 zijn er zeker 6.400 mensen omgekomen. Ook zouden er 14.000 gewonden zijn gevallen en zijn er 1 miljoen mensen ontheemd (€).

Lees ook in NRC Handelsblad: Oefening of aanval aan grens Oekraïne? (€)