Onderwijs

Dit schrijven andere media vandaag

Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Nederlandse primeur: nieuwe Google Maps-info

Mis je je bus of trein? Dat ligt dan in ieder geval niet aan Google Maps. De app laat nu ook actuele realtime vertrek- en aankomsttijden van het openbaar vervoer zien, schrijft Emerce.

Nederland is het eerste land ter wereld waar Google Maps deze nieuwe informatie aanbiedt. Eigenlijk gaat het om een verbeterde versie van de huidige app. Ellenlange straatnamen hoef je niet meer in te tikken. Die kun je voortaan inspreken. Verder kun je een reis inplannen en een waarschuwing krijgen als een bus of trein vertraagd is. De informatie is te krijgen via de iOS- en Android-apps. Maps toonde eerder al informatie over bussen, treinen, trams en metro’s, maar hield geen rekening met eventuele verstoringen.

Alexandra van Huffelen, algemeen directeur van vervoersbedrijf GVB was bij de kick-off in Amsterdam.

“Je moet complete informatie kunnen bieden, zodat je als consument keuzes kunt maken. Aan die uitbreidingen gaan we de komende tijd nog verder werken. Denk aan informatie over de ov-fiets, deelvervoer en taxi’s.”

In Nederland reizen dagelijks een miljoen mensen met het openbaar vervoer. Vanwege het hoge percentage zoekopdrachten naar informatie over het ov, koos Google Nederland voor het introduceren van de verbeterde dienst.

Hack kost KPN drie ton

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft KPN een boete van 362.000 euro opgelegd omdat het klantgegevens niet goed genoeg heeft beveiligd, meldt NOS.

Het telecombedrijf is het niet eens met de boete en gaat in beroep. KPN erkent wel dat er dingen zijn misgegaan.

“Het is duidelijk dat in 2012 iemand in onze systemen heeft kunnen inbreken en dat wij dat betreuren.”

Het bedrijf wijst erop dat er geen klantgegevens op straat zijn komen te liggen en dat er is geïnvesteerd in beveiliging. De boete werd het bedrijf al in 2013 opgelegd,  maar komt nu pas naar buiten. De hack was een actie van een destijds zeventienjarige hacker die daar voor is veroordeeld.

Miljoen voor studentenbedrijven

In Twente is een fonds van een miljoen opgezet voor studenten met een veelbelovend bedrijf. De Universiteit Twente en Saxion Hogescholen zijn de geldschieters achter het Dutch Student Investment Fund (DSIF), volgens initiatiefnemers het eerste fonds voor starters geleid door studenten, schrijft het FD. 

Neelie Kroes gaf bij de opening de eerste uitkering aan Jasper de Weerd van LipoCoat. Hij ontving 40.000 euro voor zijn bedrijf dat ervoor zorgt dat medische hulpmiddelen niet irriteren of door het lichaam worden afgestoten.

Het fonds investeert €25.000 tot €100.000 in startups waarvan de oprichter een bachelor-, master- of PhD-student is aan de Universiteit Twente of Saxion, of zijn opleiding maximaal een jaar geleden heeft afgerond. Investeerders kunnen leningen uiteindelijk omzetten in aandelen.