VS: militair laboratorium verzond antrax naar 51 laboratoria

Een Amerikaans militair laboratorium heeft waarschijnlijk levende antraxmonsters verstuurd naar zeker 51 laboratoria in de Verenigde Staten en Australië, Zuid-Korea en Canada, meldt het Pentagon. Volgens het ministerie van Defensie zou de antrax niet met opzet zijn verzonden.

Tijdens een persconferentie in het Pentagon wordt de manier waarop antrax naar laboratoria wordt vervoerd gedemonstreerd.
Tijdens een persconferentie in het Pentagon wordt de manier waarop antrax naar laboratoria wordt vervoerd gedemonstreerd. Foto AFP / Jim Watson

Een Amerikaans militair laboratorium heeft waarschijnlijk levende antraxmonsters verstuurd naar 51 laboratoria in 17 Amerikaanse staten en in Australië, Zuid-Korea en Canada, meldt het Pentagon. Eerder werd gedacht dat het slechts om negen staten en een laboratorium in Zuid-Korea ging. Volgens het ministerie van Defensie zou de antrax niet met opzet zijn verzonden. Ook zijn er geen tekenen van besmettingen, schrijft persbureau Reuters.

Antrax (miltvuur) is een acute infectie die ook kan worden ingezet als biologisch wapen. Het Pentagon meldt dat voorlopig alle zendingen van antrax zijn opgeschort.

incidenten met verzendingen

Het is niet de eerste keer dat het in Amerika misgaat met het versturen van monsters van levensgevaarlijke virussen. Vorige zomer werd het hoofdkantoor van het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention ernstig in verlegenheid gebracht (€) doordat een hele serie incidenten met virussen bekend werd. Veiligheidsvoorschriften waren niet opgevolgd, virussen waren gemengd en men trof in een opslagruimte dozen aan met het in 1980 uitgeroeide pokkenvirus.

Uit eerder onderzoek van het ministerie van Landbouw bleek dat de incidenten vooral voortkwamen uit een te snelle groei van het aantal onderzoekslaboratoria voor gevaarlijke virussen nadat in 2001 in de VS vijf mensen om het leven kwamen door antrax. Geregeld was er rond die tijd alarm over ‘antrax’, maar vaak bleek het ook om waspoeder te gaan.

Lees uit ons archief: Antrax in de ijskast, pokken in een doos (€)