Machtswisseling kans voor FIFA schoon schip te maken

Voorstellen om de FIFA op te schonen zijn er genoeg. Maar gaat het nu ook gebeuren?

De FIFA gaat fors hervormen in het post-Blatter-tijdperk, zo kondigde de wereldvoetbalbond gisteravond aan. Hoe moet de nieuwe FIFA eruit gaan zien?

1 Wie volgt als nieuwe voorzitter Sepp Blatter op?

Tussen december van dit jaar en maart volgend jaar wordt een nieuwe voorzittersverkiezing gehouden. Tot die tijd blijft Blatter aan. Een van de voornaamste kandidaten om hem op te volgen is de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein, die vrijdag de eerste stemmingsronde van Blatter verloor met 73 tegen 133 stemmen. Michel Platini, de Franse voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, wordt ook veel genoemd als uitdager. Hij was eerst leerling en later tegenstander van Blatter. De verdeelde UEFA – diverse landen stemden tegen de onderlinge afspraken in toch op Blatter – zal een blok moeten vormen om een sterke kandidaat naar voren te schuiven. Het is onwaarschijnlijk dat KNVB-voorzitter Michael van Praag zich weer mengt in de FIFA-strijd, tenzij hij de kandidaat namens de UEFA zou worden. Dat Van Praag zich na een kansloze campagne een week voor de verkiezing terugtrok en zijn steun aan Al-Hussein gaf, maakt zijn positie echter niet sterk.

2 Hoe wil de FIFA veranderen?

Na de mededeling over het aftreden van Blatter werden hervormingsplannen bekendgemaakt. De Zwitser Domenico Scala, voorzitter van de financiële toetsingscommissie, krijgt er de leiding over. Er komt een zwaardere integriteitstoets voor FIFA-bestuurders. Nu is dat de verantwoordelijkheid van de zes confederaties (overkoepelende bonden van werelddelen) waarbij die bestuurders zijn aangesloten – wat een goede controle bemoeilijkt. De toets staat straks onder toezicht van de FIFA. Ook wil Scala vergoedingen van de voorzitter en bestuurders openbaar maken. Er komt een limiet aan de termijn van voorzitter en bestuursleden. Hiermee wordt lange regeerperiodes zoals die van Blatter, sinds 1998, onmogelijk. Daarnaast moet de omvang van het dagelijks bestuur (nu 24 leden) worden teruggebracht. Belangrijk is ook dat bestuurders gekozen moeten worden door het FIFA-congres en niet door de confederaties.

3 Wat gebeurt er met de WK’s van 2018 en 2022?

De toewijzing van de wereldkampioenschappen aan Rusland (2018) en Qatar (2022) liggen sinds de toekenning in 2010 onder vuur. Met name Qatar is een hoofdpijndossier. In het Golfstaatje worden gastarbeiders die de stadions bouwen uitgebuit. Ook zou er sprake zijn geweest van misstanden bij de toewijzing van de toernooien. Daarom opende de Zwitserse politie vorige week een onderzoek. In de huidige FIFA-storm is niet uitgesloten dat de wereldvoetbalbond de toewijzing opnieuw bekijkt.