Korte docu: betekent overbevolking nou écht het einde van de mensheid?

Volgepakte stranden. Eindeloze files. Vandaag telt Nederland zo’n 16,9 miljoen inwoners, de wereld ruim 7 miljard. Hoe ziet ons toekomstbeeld eruit? The New York Times maakte een fascinerende korte film over een wereldwijde angst: overpopulatie.

Volgepakte stranden. Eindeloze files. Urenlange rijen bij de supermarkt. Is dat het toekomstbeeld? Vandaag telt Nederland zo’n 16,9 miljoen inwoners, zo meldt het CBS. Dat is zo’n anderhalf miljoen meer dan in 1995. Op de hele wereld leven ruim 7 miljard mensen, in 2040 zijn naar verwachting al zo’n 9 miljard mensen op aarde, schrijven onderzoekers van de Wageningen Universiteit.

The New York Times zocht uit hoe het ervoor staat. De korte documentaire schetst een fascinerend beeld van de geschiedenis van overbevolkingsangst, gevoed door het boek The Population Bomb uit 1968, waarin beweerd werd dat de dreigende bevolkingsexplosie net zo gevaarlijk was als de atoombom. Bovendien zouden hongersnoden en watertekorten ontstaan, om over lucht- en zeevervuiling nog maar niet te spreken.

“It’s getting worse week by week.”

Die angst voor bevolkingsgroei heerst bijvoorbeeld in India, waar al tientallen jaren regelmatig eendaagse sterilisatiekampen worden gehouden. Volgens de overheid is dat nodig om de enorme bevolking – met 1,24 miljard de op een na grootste ter wereld – onder controle te houden. Intussen doet ngo Population Foundation dat af als onzin (€).

Hóe erg moeten we ons zorgen maken?

Bekijk de hele video (zo’n 12 minuten).

Lees ook: De dokter deed elke drie minuten een operatie (€), over sterilisatiekampen in India.