Komedie bij vlagen briljant

Spy is twee vliegen in één klap: zowel een grappige spy-spoof als een spionnenfilm met sterke actiescènes. Melissa McCarthy, die eerder Bridesmaids en The Heat maakte met regisseur-scenarist Paul Feig, speelt analiste Susan Cooper. Zij zit ver weggestopt in een kelder van de CIA en staat daar trouw superspion Bradley (Jude Law) bij als hij weer eens op een gevaarlijke missie is. Door omstandigheden moet zij nu zelf op spionnenpad, waarbij ze zich verschillende vernederende vermommingen moet laten welgevallen. Eerst stuntelt ze zich door situaties heen, allengs groeit haar zelfvertrouwen en blijkt ze een kei in haar nieuwe métier.

Spy begint met een parodie op de klassieke James Bond-opening, inclusief het galmende lied Who Can You Trust. Wat volgt is een bij vlagen briljante demonstratie van het beste wat de moderne komedie te bieden heeft, met zowel leuke verbale als fysieke humor, een stevige dosis absurdisme – zie vooral de hilarische bijrol van actieheld Jason Statham – en een sympathieke boodschap. Deze wordt er niet ingeramd, maar is op natuurlijke wijze ingebed in de plot waarin een zichzelf wegcijferende vrouw haar talenten ontdekt en daarin wordt bijgestaan door andere vrouwen, zoals haar bazin en haar beste vriendin, een leuke rol van Miranda Hart. Leve de sisterhood!