Irak: internationale coalitie doet niet genoeg om IS te verslaan

Ondanks de recente opmars van de Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië, verandert de coalitie niet van strategie.

De Iraakse premier Abadi zegt dat de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat (IS) niet genoeg doet om de terreurbeweging te verslaan. Maar op een top in Parijs besloot de coalitie gisteren op dezelfde weg voort te gaan, ondanks recente veroveringen van IS in Irak en Syrië.

De top was georganiseerd door de Franse en Amerikaanse regering, nadat IS binnen een week zowel de Iraakse stad Ramadi had veroverd als de strategisch belangrijke stad Palmyra in Syrië. Veel analisten hebben bij de Amerikaanse regering aangedrongen op een verandering van strategie. Maar de 24 aanwezige ministers van Buitenlandse Zaken kwamen in Parijs niet met grote wijzigingen.

„De luchtaanvallen zijn nuttig voor ons, maar ze zijn niet genoeg”, aldus de Iraakse premier, die gisteren in Parijs probeerde meer steun te krijgen van de coalitie. „Er is te weinig surveillance. IS is mobiel en verplaatst zich in kleine groepen.” Abadi zei dat zijn troepen meer inlichtingen en wapens nodig hebben van de coalitie, waaronder antitankraketten.

„We zullen onze inspanningen verdubbelen”, zei de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken zonder concreet te worden. Later verklaarde het Pentagon dat er 2.000 AT-4 raketten in Irak zijn gearriveerd, die kunnen worden ingezet tegen aanslagen met gepantserde vrachtwagens. Maar die raketten waren al eerder door de VS toegezegd.

Behalve over wapens, ging het in Parijs ook over verzoening tussen shi’ieten en sunnieten, volgens het Westen een voorwaarde om Irak te stabiliseren. Abadi zei dat hij daar de man voor is, maar velen betwijfelen of hij machtig genoeg is om de shi’itische milities aan banden te leggen.

Ondertussen rukt IS verder op in Noord-Syrië. De VS beschuldigden het Syrische regime er voor het eerst openlijk van de opmars van IS in de hand te werken door andere rebellengroepen te bombarderen.