Informant Blazer geeft smeergeld toe bij WK’s 2010 en 1998

De Amerikaan Chuck Blazer, voormalig voetbalbestuurder bij de FIFA, heeft toegegeven aan een Amerikaanse rechter dat er tijdens de toewijzingen van de WK’s in 1998 (Frankrijk) en 2010 (Zuid-Afrika) sprake was van omkoping. Dat staat in een rechtbankverslag uit 2013 dat vandaag openbaar is gemaakt.

Chuck Blazer en Sepp Blatter poseren samen op een archieffoto van 27 juni 2005. Blazer heeft inmiddels omkoping, belastingontduiking en witwassen toegegeven en is kroongetuige voor de FBI in het corruptieschandaal rondom de FIFA. Sepp Blatter trad gisteren af als voorzitter van de FIFA, naar hem loopt nog een onderzoek.
Chuck Blazer en Sepp Blatter poseren samen op een archieffoto van 27 juni 2005. Blazer heeft inmiddels omkoping, belastingontduiking en witwassen toegegeven en is kroongetuige voor de FBI in het corruptieschandaal rondom de FIFA. Sepp Blatter trad gisteren af als voorzitter van de FIFA, naar hem loopt nog een onderzoek. Foto EPA/Frank May

De Amerikaan Chuck Blazer, voormalig voetbalbestuurder bij de FIFA, heeft toegegeven aan een Amerikaanse rechter dat er tijdens de toewijzingen van de WK’s in 1998 (Frankrijk) en 2010 (Zuid-Afrika) sprake was van omkoping. Dat staat in een rechtbankverslag uit 2013 dat vandaag openbaar is gemaakt.

Blazer is de kroongetuige van de FBI in het corruptieschandaal waarmee de FIFA sinds vorige week te kampen heeft. In het rechtbankverslag zegt hij dat hij samen met anderen in 1992 “omkoping mogelijk heeft gemaakt in verband met de selectie van het gastland voor het WK in 1998″.

Omkoping, belastingontduiking en witwassen

Blazer was jarenlang een bestuurder in het wereldwijde voetbal. Tot 2013 was hij lid van het dagelijks bestuur van de wereldvoetbalbond. Daarnaast was hij secretaris-generaal van de Noord-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF en vice-president van de Amerikaanse voetbalbond.

Toen de FBI een onderzoek naar hem instelde bekende hij onder meer omkoping, belastingontduiking en witwassen, onder andere bij de Gold Cup - het continentale voetbaltoernooi van Noord-Amerika. Sindsdien heeft hij de FBI geholpen bij het onderzoek naar corruptie binnen de FIFA in ruil voor mogelijke strafvermindering.

Eerder vandaag werd bekend dat de FBI ook de toewijzing van de WK’s aan Rusland (2018) en Qatar (2022) onderzoekt. De Zwitserse justitie is tevens met een onderzoek bezig naar de vermoedelijke corruptie bij deze toewijzingen. Daarnaast maken de slechte mensenrechtensituaties in beide landen en de hoge temperaturen in het oliestaatje de toewijzingen discutabel.

Schandaal blijft zich uitbreiden

Tot nu toe heeft het schandaal rond de FIFA, dat zich alsmaar uit lijkt te breiden, tot veertien arrestaties geleid. Ook maakte gisteren voorzitter Sepp Blatter bekend af te treden. Het volgende grote schandaal heeft zich alweer aangediend: secretaris-generaal Jerome Valcke, de rechterhand van Blatter, wordt verdacht van het betalen van 10 miljoen dollar aan smeergeld rondom het WK in Zuid-Afrika (2010).

Lees ook op NRC Q: Hoe een voormalig FIFA-topman informant werd voor de FBI.