‘Ik geef veel geld uit, gewoon omdat het kan’

Leopold van Oosten (34) is oprichter en directeur van een internetbureau en ontwikkelt startups. Hij woont samen met zijn vriendin en twee kinderen in Amsterdam. „Ik spaar niet, maar investeer in mijn bedrijf.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Ik ben een autodidact. Ik ben het brein achter alle technologische ontwikkeling van mijn bedrijven, maar ik heb gewoon de Hotelschool The Hague gedaan. Tijdens mijn opleiding ben ik als hobby begonnen met het bouwen van DanceTickets.nl, de eerste website in Nederland waar je online tickets voor dancefeesten kon kopen. Samen met een vriend liep ik stage in Londen en we vonden het vreemd dat Nederland nog niet zoals daar een dergelijke ticketservice had. Dus besloten we zelf zoiets te bouwen. Daar heb ik mijn eerste technologische ervaringen mee opgedaan en toen ben ik met mijn huidige bedrijf begonnen.

Bij Amsterdam Standard houd ik me sinds de start in 2003 bezig met de innovatie van het bedrijf. In 2008 vond ik het saai worden om alleen in opdracht websites te bouwen en zijn we begonnen aan verschillende startups. Inmiddels zijn we met vijf startups door de opstartfase heen, dat worden nu zelfstandige bedrijven. Managementfacturen stuur ik naar de bedrijven die winstgevend zijn. Wat ik nu factureer is om mijn vaste lasten te dekken, dat gaat eigenlijk altijd op. Mocht ik wel een keer iets extra’s nodig hebben, dan boek ik wat extra geld over. Er is bij Amsterdam Standard vaak wel een reserve waarmee dat gefinancierd kan worden. Als ik straks 35 ben ga ik minder investeren omdat de startups dan allemaal zelfstandig zijn en ik daarom meer voor mezelf opzij kan zetten.”

UIT

‘Ik spaar niet, dat zit niet in mijn systeem. Ik weet dat als ik mijn geld op een spaarrekening zet, daar een hele lage rente op komt en als ik hetzelfde geld in mijn bedrijf steek weet ik dat het binnen een jaar een paar keer over de kop gaat waardoor ik meer overhoud. Dat vind ik veel spannender. Aan pensioenopbouw doe ik ook niet. Ik heb de helft van ons huis afbetaald dus dat geeft zekerheid en ik verkoop op den duur liever een bedrijf dan dat ik nu geld opzij zet voor mijn pensioen.

Thuis hebben we een beetje een gekke verdeling als het gaat om het betalen van de vaste lasten. We betalen beiden verschillende dingen en het totaalbedrag komt dan ongeveer op hetzelfde neer. De hypotheek, een deel van de verzekeringen en de boodschappen betaal ik, mijn vriendin betaalt kinderopvang en de VVE. We hebben wel een gezamenlijke rekening, maar we hebben het steeds te druk om te regelen dat het daar allemaal vanaf wordt geschreven.

Hoewel ik niet materialistisch ben, geef ik wel vaak geld uit, gewoon omdat het kan. Toen ik vroeger veel golfte, kocht ik bijvoorbeeld een paar keer per jaar voor een paar honderd euro aan nieuwe clubs. Tegenwoordig heb ik een boot die ik onlangs voor zo’n 15.000 euro heb opgeknapt. Ik kon ook wel een nieuwe kopen, maar het is een fijne boot en voor dat geld vind je niet snel iets soortgelijks.”