Hoop op Europese Spelen van olympische allure

Nederlandse ploeg telt 119 sporters; chef de mission Jeroen Bijl rekent, ondanks afzegging van wielrenster Marianne Vos, op zeker acht medailles.

Het wordt één groot feest, de eerste Europese Spelen in Bakoe, voorspelt André Bolhuis, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. Hij maakte de 119 Nederlandse sporters, gisteren tijdens de ploegpresentatie, alvast lekker met schitterende stadions en een prachtig olympisch dorp.

Een olympisch dorp? Vast een Freudiaanse verspreking. Want over anderhalve week beginnen in de hoofdstad van Azerbeidzjan de Europese en niet de Olympisch Spelen.

Bolhuis hoopt op Europese Spelen van olympische allure, dat zal de verklaring voor zijn vergissing zijn. De sporters verblijven in een atletendorp, niet in een olympisch dorp. Ze zouden wel willen. Evenals Bolhuis onder wiens dwingende leiding de tweede editie van Europese Spelen, in 2019, aan Nederland is toegewezen.

De connotatie met Olympische Spelen is in die zin verklaarbaar, dat Bolhuis hoopt met Europese Spelen in 2019 een opstapje te hebben voor een Nederlandse kandidaatsstelling voor Olympische Spelen – in 2028? Tegen die achtergrond heeft hij er belang bij dat ‘Bakoe’ van de televisieschermen spat. Want voor de organisatie van de Europese en mogelijke kandidatuur van de Olympische Spelen heeft de oud-hockeyer veel draagvlak nodig.

Maar eerst ‘Bakoe’, waar voor Nederland, niet alleen sportief, veel van afhangt. Sportminister Edith Schippers moet ook nog worden overtuigd van de waarde van het multisportevenement. Zij laat daarvan mede haar bijdrage van 21 miljoen euro aan de Europese Spelen in 2019 afhangen. Als de minister niet met geld over de brug komt, gaan die Spelen niet door.

De Nederlandse sporters in Bakoe kunnen Bolhuis helpen met een flinke hoeveelheid medailles. Chef de mission Jeroen Bijl rekent minimaal op acht plakken, zei hij gisteren tijdens de ploegpresentatie op het nationale sportcentrum Papendal. Bijl zei er niet bij van wie die dan moeten komen, maar aannemelijk is dat hij doelt op in iedere geval wielrenners, judoka’s, tafeltennissters en BMX’ers, en eventueel zwemmers, boksers, basketbalsters en volleybalsters.

De ploegpresentatie gisteren was een sobere bijeenkomst, vooralsnog passend bij status en budget van de ploeg. Opvallend detail: het kledingpakket is niet geleverd door huissponsor Asics. Was niet opgenomen in de kledingdeal met NOC*NSF. De sportfirma wilde niet leveren voor de Europese Spelen, maar had geen bezwaar als de sportkoepel elders ging shoppen, zo lang het maar niet een concurrerend merk betrof. Het resultaat is dat de Nederlanders in Bakoe in merkloze oranje kleding rondlopen.

In die soberheid past ook het budget. De uitzending van de ploeg kost zo’n 350.000 euro, waarvan 250.000 euro voor rekening van NOC*NSF komt en 100.000 euro een bijdrage is van initiatiefnemer de Europese Olympische Comités (EOC). Een meevaller: de reis- en verblijfkosten zijn voor rekening van de Azerbeidzjaanse organisatie.

Een tegenvaller voor Nederland is de afmelding van de geheide medaillewinnares Marianne Vos. De wielrenster is onvoldoende hersteld van blessures en meldde gisteren dat ze de Europese Spelen moet laten schieten.

Vos’ absentie tempert niet het enthousiasme van Bolhuis, die – heel opvallend – in zijn speech ‘Bakoe’ de hemel in prees, maar met geen woord over de Europese Spelen van 2019 in Nederland repte.