“Het laatste fluitsignaal” – de kranten over het aftreden van Blatter

Sepp Blatter verlaat het pand van de FIFA in Zürich nadat hij kort daarvoor zijn aftreden heeft aangekondigd.
Sepp Blatter verlaat het pand van de FIFA in Zürich nadat hij kort daarvoor zijn aftreden heeft aangekondigd. Foto EPA / Ennio Lanza

Kranten uit de hele wereld slaken vanochtend een zucht van verlichting na het vertrek van Sepp Blatter als voorzitter van de FIFA. De aftocht van “de zonnekoning” wordt op veel voorpagina’s breed uitgemeten. “Opgeruimd staat netjes”, zo kopt het sportkatern van de Britse The Daily Telegraph vanmorgen.

Twitter avatar danielkjacobs Daniel Jacobs Amazing front page from the @Telegraph sport section tomorrow re: Blatter. Good riddance, indeed #FIFA http://t.co/C5xwXySxbs

Ook veel andere Britse kranten reageren met fraaie woordspelingen op het aftreden van Blatter. “Blatter on a platter” en “Blatt’s all folks”, zo schrijven The Sun en Metro respectievelijk. Volgens The Daily Mirror markeert Blatters vertrek “the end of an error”, terwijl I – de dochterkrant van The Independent – stelt dat de FIFA-baas “van het veld gestuurd is”.

Twitter avatar olyduff Oly Duff Wednesday’s front page of i - cheerio Blatter http://t.co/oMtwc0ZXB4

‘Blatter laat niets van waarde achter’

De bekende voetbaljournalist Simon Kuper vergelijkt Blatter in een column in The Financial Times zelfs met Joseph Stalin, Fidel Castro en Saddam Hoessein. Want net als dat drietal had de Zwitserse voetbalbestuurder volgens Kuper wel degelijk één groot talent: zo lang mogelijk in het zadel blijven zitten. Hij schrijft:

“Net als de andere leiders hierboven laat hij niets achter dat de moeite waard is. Toen hij eenmaal zijn vertrek aankondigde, kreeg zijn organisatie met het ene na het andere schandaal te maken.”

De overlevingskunstenaar

Dat Blatter een “overlevingskunstenaar” was, vindt ook de Zwitserse Neue Zürcher Zeitung. In zijn 17 jaar durende heerschappij waren er meerdere mensen die de FIFA-baas tot aftreden wilden dwingen. “Maar Blatter was hen altijd te slim af”, zo schrijft de krant, die daarbij een oude uitspraak van de voetbalbestuurder zelf aanhaalt:

“Hij vergeleek zichzelf met een berggeit, die ‘altijd maar loopt en loopt en niet te stoppen is’. Maar de bok loopt plotseling kreupel.”

Voor het Franse Le Monde komt het vertrek van Blatter – die na veertig jaar “de deur achter zich dichttrekt” – als het slotstuk van een bizarre week. Ook voor La Gazetta Dello Sport kwam het opstappen van Blatter als een verrassing. “Nauwelijks vier dagen na zijn herverkiezing gaat de nummer een van de voetbalwereld al weg”, aldus de Italiaanse sportkrant.

Vertrek Blatter is slechts een stapje

Toch is het naïef om te denken dat de problemen bij de FIFA voorbij zijn nu Blatter is afgetreden, zo waarschuwen veel van de kranten. The Independent schrijft daarover:

“We moeten de FIFA en alles wat zij doet zeer argwanend blijven bekijken. Hoewel Blatter zelf gisteren toegaf dat zijn organisatie diepgaande, structurele veranderingen nodig heeft zijn veel afgevaardigden inmiddels gewend geraakt aan alle extraatjes en privileges. Zij zullen [die veranderingen, red.] wellicht weigeren als ze er persoonlijk op achteruitgaan.”

Of zoals Simon Kuper – die Blatter vergeleek met Saddam Hoessein vergeleek – schrijft in de Financial Times:

“Blatter’s vertrek zal in zichzelf de FIFA niet genezen, zoals het in Irak ook niet beter werd nadat Saddam in zijn gat gevangen werd genomen.”