Het ‘gezellige Beatleland’ Hillegom

Het eerste optreden van The Beatles in Nederland was niet in Blokker, maar in Hillegom. De gemeente wil een monument.

Bezoekers maken een onbekommerd dansje tijdens tv-opnamen van de The Beatles in zalencentrum Treslong.
Bezoekers maken een onbekommerd dansje tijdens tv-opnamen van de The Beatles in zalencentrum Treslong. Foto Hollandse Hoogte

Op een buurtbarbecue hoorde Johan van Buren dat hij op historische grond woont. Hier, nabij het dorpscentrum van de bollenstreekgemeente Hillegom, stond voorheen het zalencentrum Treslong – en daar hebben ooit The Beatles opgetreden, op vrijdagmiddag 5 juni 1964.

Hij reageerde verbaasd; het eerste en enige optreden van The Beatles in Nederland vond toch plaats in de veilinghal van het Noord-Hollandse dorp Blokker? Jazeker, zei zijn gesprekspartner. De popgroep, die zich destijds in de beginfase van de definitieve wereldroem bevond, maakte echter eerst tv-opnamen in Treslong in Hillegom en reisde pas de volgende dag naar Blokker. Maar terwijl Blokker al dertig jaar lang kan bogen op een Beatles-monument, is er in Hillegom niets dat nog aan deze gebeurtenis herinnert.

„Het lijkt me duidelijk dat we daar iets mee moeten”, zegt Van Buren. En daarom nam hij het initiatief tot een eigen monument dat, naar hij hoopt, in de loop van volgend jaar (bij voorkeur op 5 juni) in het centrum van zijn woonplaats kan verrijzen. De gemeente schrijft een ontwerpwedstrijd uit. Via crowdfunding moet de benodigde 25000 euro voor de bouw bijeengebracht worden.

In 1964 konden The Beatles voor heel wat minder geld naar Hillegom worden gehaald. De VARA betaalde 4500 gulden voor „het zingen (playback) van drie of vier nummers”, zoals het contract vermeldde. In gebouw Treslong, dat in die dagen geregeld ruimte bood voor het opnemen van tv-shows, was een tribune verrezen voor 400 bezoekers. Het evenement werd door politie- en VARA-functionarissen streng bewaakt, „als een paleis met miljoenen aan staatsschatten”, schreef starreporter Henk van der Meyden in De Telegraaf: „Het was voor mij heel amusant al die volwassen tv-autoriteiten en politieagenten in actie te zien. Ze liepen zo hard als ze nog nooit gelopen hadden, ze voelden zich hele heersers in dit gezellige Beatleland en vonden het een opwindend spel The Beatles te beschermen en op een voetstuk te plaatsen.”

Het optreden, inclusief interviewtjes, duurde een klein half uur en is nog in zijn geheel te zien op YouTube. Inclusief het ietwat chaotische einde, toen diverse bezoekers de tribune verlieten en tussen The Beatles door een onbekommerd dansje gingen maken.

De kunstcommissie van de gemeente Hillegom roept kunstenaars op in het monument „elementen als The Beatles, het voormalige Treslong en het typische karakter van de bollenstreek” te verwerken.

Treslong zelf is tien jaar geleden al gesloopt. Het eertijdse partycentrum was een bouwval geworden.