Grote sponsoren tevreden over vertrek Blatter

Ook belangrijke sponsoren van het voetbal zijn tevreden over het vertrek van voorzitter Sepp Blatter bij wereldvoetbalbond FIFA. Onder meer Visa, Coca-Cola en Adidas reageren positief.

Twee mensen demonstreren tegen FIFA-president Sepp Blatter tijdens het FIFA-congres in het Hallenstadion.
Twee mensen demonstreren tegen FIFA-president Sepp Blatter tijdens het FIFA-congres in het Hallenstadion. Foto ANP / Koen van Weel

Ook belangrijke sponsoren van het voetbal zijn tevreden over het vertrek van voorzitter Sepp Blatter bij wereldvoetbalbond FIFA. Dat meldt persbureau Reuters. Zo zei creditcardmaatschappij Visa:

“Dit is een belangrijke eerste stap om het vertrouwen weer op te bouwen. Maar er is meer werk te verzetten. We verwachten dat de FIFA verdere maatregelen neemt om de problemen binnen de organisatie aan te pakken.”

Vanwege nieuwe berichten over corruptie bij de FIFA plaatste Visa vorige week nog vraagtekens bij de sponsorrelatie met de bond.

Ook Coca-Cola positief

Ook Coca-Cola reageerde positief op het aftreden van de 79-jarige Blatter:

“De aankondiging is een positieve stap voor de sport, het voetbal en de fans.”

Adidas en McDonald’s

Ook Adidas liet weten dat het vertrek van de voorzitter een stap in de goede richting is:

“We verwelkomen de toezegging van de FIFA om te veranderen. De bond is een weg ingeslagen die transparantie nastreeft.”

McDonald’s zei ook “hoopvol te zijn dat de veranderingen die worden doorgevoerd binnen de FIFA een eerste grote stap zijn om de organisatie te hervormen en het vertrouwen van fans wereldwijd terug te winnen”.

Ook de voetbalwereld reageert blij

Behalve van grote sponsoren, regende het gisteravond reacties vanuit de voetbalwereld. Zo noemde UEFA-voorzitter Michael Platini noemt het een ‘moeilijke, moedige, maar juiste beslissing’. De KNVB reageert blij op het opstappen van de FIFA-voorzitter.

KNVB-voorzitter Michael van Praag tast in het duister wat betreft de reden van het plotselinge vertrek van Blatter. Van Praag:

“Maar dat het mooi nieuws is, staat buiten kijf. Ik had gedacht dat we nog vier jaar met hem opgescheept zouden zitten na zijn herverkiezing. Blatter was tot dusver niet iemand die snel het bijltje erbij neergooit.”

De nieuwe verkiezing voor het FIFA-voorzitterschap zal plaatsvinden tussen december van dit jaar en maart 2016. Van Praag weet nog niet of hij zich zelf weer kandidaat gaat stellen “Daarvoor is het nog te vroeg.”

Blatter onderwerp van onderzoek

Een tiental FIFA-bestuurders wordt verdacht van het jarenlang aannemen van steekpenningen van in totaal rond de honderd miljoen dollar bij het toewijzen van uitzend- en marketingrechten van voetbaltoernooien aan lokale partijen. De Zwitserse openbaar aanklager zei gisteren dat Blatter niet verdacht wordt van betrokkenheid bij het schandaal. Maar, een bron zou tegen ABC News hebben gezegd dat de FBI onderzoek doet naar de FIFA-voorman. En bronnen die betrokken zijn bij het strafrechtelijk onderzoek bevestigen aan The New York Times dat Blatter het onderwerp is van corruptieonderzoek.