Geen sjieke Ivory-film

Testament of Youth begint heel zoet, met idyllische shots van een pastoraal Engeland en stralend blauwe lucht. De wereld is nog veilig in de schitterende zomer van 1914.

Maar hoe zoeter het begin, des te tragischer het vervolg. Als de modderige slagvelden in beeld komen, wordt het kleurenpalet monochroom bruingrijs en de camera handheld. Testament of Youth doet zijn uiterste best om de nostalgische praal van stoffige kostuumdrama’s te vermijden. Regisseur James Kent houdt alles subjectief: het draait om de ervaringen van Vera Brittain (mooi neergezet door talent Alicia Vikander). Zij was verpleegster in de Eerste Wereldoorlog en had veel zorgen over het lot van haar dierbaren. Soms horen we haar terugblikkende brieven in voice-over en de close-ups worden steeds beeldvullender naarmate het verhaal emotioneler wordt.

Kent slaagt er net niet helemaal in de platgetreden paden van het kostuumdrama te vermijden, maar zijn poging het ietsje anders aan te pakken verdient lof.