FBI onderzoekt ook toewijzingen WK’s aan Rusland (2018) en Qatar (2022)

Het onderzoek dat de FBI voert naar de FIFA bevat ook de toewijzingen van de WK’s van 2018 en 2022, respectievelijk aan Rusland en Qatar. Dat heeft een Amerikaanse politiefunctionaris volgens persbureau Reuters gezegd. Tot nu toe leek het onderzoek zich vooral te richten op corruptie in Zuid- en Midden-Amerika.

Het moment waarover zoveel controversie is: voorzitter Sepp Blatter van de FIFA maakt de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar bekend.
Het moment waarover zoveel controversie is: voorzitter Sepp Blatter van de FIFA maakt de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar bekend. Foto EPA/Walter Bieri

Het onderzoek dat de FBI voert naar de FIFA bevat ook de toewijzingen van de WK’s van 2018 en 2022, respectievelijk aan Rusland en Qatar. Dat heeft een Amerikaanse politiefunctionaris volgens persbureau Reuters gezegd. Tot nu toe leek het onderzoek zich vooral te richten (€) op corruptie in Zuid- en Midden-Amerika.

Door nu ook de toewijzingen van de WK’s te onderzoeken sluit de FBI zich aan bij de Zwitserse justitie. Die deed vorige week op dezelfde dag dat de Amerikanen negen (voormalige) FIFA-officials arresteerden een inval op het hoofdkantoor van de wereldvoetbalbond. De Zwitsers hebben een aparte zaak geopend wegens “verdenkingen van crimineel wanbeleid en van het witwassen van geld in verband met het toekennen van de WK’s voetbal van 2018 en 2022″, aldus de verklaring van de Zwitserse procureur-generaal vorige week.

Lees ook in NRC Handelsblad: FBI pakt FIFA-corruptie aan als maffia (€).

‘Vooroordelen en racisme’

Rusland en Qatar wijzen vooralsnog alle aantijgingen van corruptie resoluut van de hand. De Russische minister van Sport Vitaly Mutko zei op televisie dat “er geen bedreiging is” voor de organisatie van het WK in zijn land. President Poetin zei vorige week dat “de Verenigde Staten niets te maken hebben met de FIFA”.

Ook de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken Khalid al-Attiyah ontkende dat zijn land wordt gestript van de organisatie van het toernooi in 2022. Hij noemde vandaag de beschuldigingen onderdeel van een ‘anti-Qatar’-campagne die gebaseerd is op “vooroordelen en racisme”.

Hoge temperaturen en slechte mensenrechtensituatie

De WK’s in Rusland en Qatar zijn al sinds de toewijzing in december 2010 discutabel. Onmiddellijk na het congres waarop de toernooien werden toegekend gingen er geluiden op over corruptie. Ook is er sindsdien veel kritiek geweest op met name het toernooi in Qatar, waar de temperatuur in de zomer boven de 50 graden Celsius kan komen. Verder stuit de mensenrechtensituatie in het oliestaatje, en in mindere mate in Rusland, velen tegen de borst.

Als gevolg van crisis die vorige week ontstond maakte gisteren voorzitter Sepp Blatter zijn aftreden bekend. Dat kwam als een verrassing, want vorige week vrijdag was de 79-jarige Zwitser ondanks alle schandalen verkozen voor zijn vijfde termijn. Gisteren lekte uit dat ook hij wordt onderzocht door de FBI in verband met corruptie.

Het volgende slachtoffer lijkt de rechterhand van Blatter te zijn, secretaris-generaal Jerome Valcke. Gisteren lekte een brief uit van de voorzitter van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond waaruit zou blijken dat Valcke 10 miljoen dollar aan smeergeld zou hebben overgemaakt aan Jack Warner. Warner, de voormalig vice-voorzitter van de FIFA, is een van de hoofdverdachten in het corruptieschandaal rondom de voetbalorganisatie. Valcke ontkende vandaag op de Franse radio elke vorm van betrokkenheid of verantwoordelijkheid in de zaak.

Twitter avatar martynziegler Martyn Ziegler BOMBSHELL: Letter from South Africa FA to FIFA instructing $10m payment to Warner WAS addressed to Jerome Valcke http://t.co/b0yKBPRAcA

De schandalen van de FIFA op een rijtje: