Draghi: open geldkraan helpt, dichtdraaien niet aan de orde

Foto: EPA / Frank Rumpenhorst

Het ruime stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank werkt. Om het herstel van de economie van de eurozone gaande te houden, is het wel noodzakelijk dat de zogenoemde Quantitative Easing (QE) wordt doorgezet. Dat stelde Mario Draghi, de president van de centrale bank, zojuist tijdens de toelichting op het besluit om de rente niet te veranderen.

NRC-redacteur Mark Beunderman was aanwezig bij de persconferentie van Draghi:

Twitter avatar markbeunderman Mark Beunderman Draghi: Monetary policy has contributed to recovery in inflation expectations, growth
Twitter avatar markbeunderman Mark Beunderman Draghi: “full implementation” of monetary policy needed. As in: QE at least until 2016

De ECB koopt sinds begin dit jaar elke maand 60 miljard euro aan obligaties op, om zo geld in de economie te pompen. Dat moet ervoor zorgen dat het inflatiedoel van nipt onder de 2 procent in de eurozone dichterbij komt. Het opkoopprogramma loopt tot september 2016, of “als er tekens zijn dat het inflatiedoel eerder dichterbij komt”, aldus Draghi vandaag.

Twitter avatar ecb ECB Draghi: We don’t plan to change our monetary policy stance. We will keep our course steady and if necessary add to it

Exit

Gisteren meldde Eurostat dat in mei in de eurozone er voor het eerst in zes maanden weer sprake was van inflatie van 0,3 procent. De kerninflatie, zonder de volatiele energie- en voedselprijzen, kwam zelfs uit op 0,9 procent. De verwachting is dan ook dat de inflatie sneller dan verwacht weer uitkomt op het doel van 2 procent. NRC-redacteur Maarten Schinkel schreef gisteren:

“Reken er op dat op de financiële markten nu gespeculeerd wordt dat de aankopen van obligaties, ter waarde van 60 miljard euro per jaar, misschien wel sneller wordt afgebouwd dan verwacht.”

Draghi beaamde tijdens de persconferentie dat de inflatie- en groeivooruitzichten zijn verbeterd, maar benadrukte daarbij wel dat het volhouden van de QE voor die voorspellingen een belangrijke voorwaarde zijn. Het bestuur van de ECB werkt dan ook niet aan een exitstrategie, om weer te stoppen met QE, zo herhaalde Draghi tijdens de persconferentie.

Griekenland

Draghi ging tijdens de persconferentie ook in op de gesprekken tussen Griekenland en zijn schuldeisers. Aanstaande vrijdag moeten de Grieken weer een flink bedrag overmaken aan het IMF, en vanochtend werd bekend dat premier Tsipras dreigt dat geld niet over te maken als de geldschieters niet met een goed voorstel voor een akkoord komen.

Draghi zei tijdens de persconferentie dat de ECB wil dat Griekenland in de eurozone blijft, maar dat daarvoor een sterk akkoord nodig. Dat akkoord moet de Griekse economie weer laten groeien maar ook voldoen aan de Europese begrotingseisen. Tot nu toe is geen “geloofwaardig” voorstel op tafel gekomen, constateerde de Italiaan echter.

Twitter avatar markbeunderman Mark Beunderman Draghi on Greece negotiations proceding at this time. Gov council and ECB want Greece in euro. BUT needs sounds agreement
Twitter avatar markbeunderman Mark Beunderman So: Draghi : Greek euro membership not without conditions