Soundtrack Zuid-Afrika

In de vijfdelige documentaireserie Soundtrack Zuid-Afrika gaan vier Vlaamse muzikanten op zoek naar de rol van muziek in het nieuwe Zuid-Afrika. Singer-songwriter Flip Kowlier, drumster Isolde Lasoen, gitarist Tijs Delbeke en pianist Jef Neve maken een trip door het land, twintig jaar na het einde van de apartheid.

De eerste aflevering speelt zich af in Johannesburg. Daar ontmoeten ze zanger Nakhane Touré: „Joburg is prachtig en wreed, aardig en lelijk.” De stad is volop in ontwikkeling en dat vertaald zich in een gevarieerde muziekscène. Sommige mensen hebben een grimmig beeld bij de stad, maar dat moet bijgesteld worden. „Is Johannesburg overal zo hip?” vraag een van de groepsleden zich af als ze door een levendig stadsdeel lopen.

In de township Soweto trekt het viertal op met leden van de band bcuc. Aan traditionele liefdesliedjes doet de groep niet. Ze zingen over sociale kwesties: armoede, criminaliteit en drugsgebruik. Maar ook over de liefde voor het leven.

Thijs Schrik