Djokovic vernedert Nadal, tegen Murray in halve finale Roland Garros

Novak Djokovic viert zijn overwinning op Rafael Nadal in de kwartfinales van het grandslamtoernooi van Roland Garros.
Novak Djokovic viert zijn overwinning op Rafael Nadal in de kwartfinales van het grandslamtoernooi van Roland Garros. Foto AFP/Kenzo Tribouillard

Novak Djokovic heeft zich nadrukkelijk kandidaat gesteld voor de titel van Roland Garros dit jaar. De Serviër liet in de kwartfinales geen spaan heel van Rafael Nadal uit Spanje, die pas zijn tweede nederlaag op het Franse gravel leed: 7-5, 6-3, 6-1. In de halve finale moet Djokovic tegen de Brit Andy Murray, die de Spanjaard David Ferrer versloeg.

Twitter avatar rolandgarros Roland Garros The ‘King of Clay’ falls.
#Nadal records just 2nd career loss at RG (70-2 win-loss record) in 11 appearances. #RG15 http://t.co/lUNj0vFz3q

De wedstrijd was van tevoren door velen als kraker aangestipt. Djokovic was dit seizoen al 26 wedstrijden op rij ongeslagen en Nadal wordt gezien als de beste gravelspeler ooit. Maar de partij haalde alleen in de eerste set het niveau dat werd verwacht. Djokovic kwam goed uit de startblokken en stond binnen luttele minuten met 4-0 voor, maar Nadal vocht zich terug. Toch moest de Spanjaard capituleren in het slot van de eerste set. Daarna liet Djokovic zijn tegenstander niet meer in de wedstrijd komen. Met een dubbele fout op matchpoint bezegelde Nadal zijn eigen lot.

Tot nu toe had de Spanjaard, die vandaag ook nog eens zijn 29e verjaardag vierde, op het Parijse tennistoernooi alleen verloren van de Zweed Robin Söderling, die in 2009 als eerste van Nadal wist te winnen. Djokovic is op jacht naar de enige nog ontbrekende grandslamtitel op zijn palmares. Hij won eerder al (meerdere malen) de Australian Open, Wimbledon en de US Open.

Ook Murray zet reeks voort

In de halve finale wacht Djokovic een zware klus. Andy Murray rekende in vier sets af met David Ferrer: 7-6, 6-2, 5-7, 6-1. Murray heeft dit seizoen nog niet verloren op gravel en nu vijftien wedstrijden op rij op het gemalen baksteen gewonnen. In eerste instantie leek hij dan ook zich gemakkelijk in drie sets voorbij Ferrer te tennissen, maar de Spanjaard kwam in de derde set sterk terug van een 0-3 achterstand. In de vierde set liet Murray zien dat hij toch echt de man in vorm is.

Twitter avatar rolandgarros Roland Garros Listen to the roar from @andy_murray after he secures the 1st break in the 4th set vs. #Ferrer. #RG15
https://t.co/tcsivLZLAo

Vandaag werd ook de laatste halve finale in het vrouwentoernooi bekend: topfavoriet Serena Williams (VS) moet tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky. Gisteren plaatsten de Servische Ana Ivanovic en de Tsjechische Lucie Safarova zich al.