Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Dit zijn de beste 10 boeken van de maand mei. Plus David Vann

ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Grossman, Berlin, Ouariachi, Wachsmann, Kellendonk: dit zijn de 10 beste boeken die in de maand mei werden gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad.

Fictie

David Grossman: Komt een paard de kroeg binnen

index.phpDe nieuwe roman van de Israëlische grootheid David Grossman (1954) laat je talloze malen in de lach schieten, zonder ooit echt vrolijk te worden. Achter de humor, en de wel twintig goede moppen, schuilen dubbelhartige verhoudingen.
Deze roman werd op 15 mei door Arjen Fortuin gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Lees hier de recensie: ‘Lachen, tot het lachen je vergaat’

Lucia Berlin: Handleiding voor poetsvrouwen

1_2015-03-11De verhalen van Lucia Berlin (1936-2004) zijn eindelijk weer eens in Nederlandse vertaling verschenen. Ze gaan gaan over mensen die zich niet helemaal raad weten met de conventies van hun soortgenoten. Soms komen ze iemand tegen die op hen lijkt.
Deze verhalenbundel werd op 22 mei door Arjen Fortuin gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Lees hier de recensie terug: ‘Anarchisten in de marge’

Nicolien Mizee: De half broer

9200000036222655Na negen jaar verrast deze avontuurlijke schrijfster met een hilarische, niet verzonnen familiesoap. De plot is bijna ondergeschikt aan stijl, woordkeus, snedige dialogen en onthutsende formuleringen. Het levert een zeer aanstekelijke, autobiografisch getinte roman van een schrijfster die een grote ontwikkeling doormaakte. Tragisch- komische familieperikelen bieden vanwege een gortdroge schrijfstijl veel leesplezier.
Deze roman werd op 8 mei door Janet Luis gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Lees hier de recensie terug: ‘Familie om bij te lachen en te huilen’

Jamal Ouariachi: Een honger

een-hongerJamal Ouariachi (1978) debuteerde met De vernietiging van Prosper Morèl (2010). Zijn jongste roman is een prikkelende mix van vormen en taalregisters, en laat zien dat we met een echte schrijver te maken hebben. Het boek omspant meerdere continenten, decennia en maatschappelijke taboes als pedofilie. Zo wordt ons een Max Havelaar van deze tijd voorgeschoteld.
Deze roman werd op 15 mei door Thomas de Veen gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Lees hier de recensie terug: ‘Denken dat je goed doet en gruwelijk verketterd raken’.

Miranda July: De eerste foute man

index.php-2In haar debuutroman neemt de schrijfster ons mee in de denk- en leefwereld van een gekwelde vrouw. Ze zet haar vanaf de eerste pagina zo geloofwaardig neer, dat je in al haar obsessies meegaat.Het boek gaat van pijnlijk-geestig, via grotesk naar wijs en ontroerend, en kan dus zeer geslaagd worden genoemd.
Deze roman werd op 8 mei door Auke Hulst gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Lees hier de recensie terug: ‘Van wanen naar zelfoverwinning’

Non-fictie

Nikolaus Wachsmann: KL. Een geschiedenis van de naziconcentratiekampen

nikolauswachsmann-klIn dit standaardwerk laat deze Britse historicus zien hoe de naziconcentratiekampen zich vanaf 1933 zonder vooropgezet plan konden ontwikkelen tot vernietigingskampen. Wedijver binnen de nazitop speelde daarbij een grote rol. KL is een briljante studie over de ontwikkelingsgeschiedenis van de Duitse concentratiekampen.
Dit boek werd op 29 mei door Bernhard Hulsman gerecenceerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Lees hier de recensie terug: ‘Van kroegkamp tot moordfabriek’

Robert Putnam: Our Kids. The American Dream in Crisis

robertputnam-ourkidsIn de Verenigde Staten omhelzen de Democraten én de Republikeinen het thema van sociale ongelijkheid. Die neemt niet af, maar alleen maar toe. Nooit eerder lag de Amerikaanse droom zo aan duigen. In het schrijnende Our Kids bekijkt de Amerikaanse socioloog Robert Putnam ongelijkheid in de VS door de ogen van kinderen. De conclusies stemmen somber.
Dit boek werd op 22 mei door Maartje Somers gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Lees hier de recensie terug: ‘Een dubbeltje wordt geen dollar’

Frans Kellendonk: De brieven

kellendonkDe voorwaarden die Frans Kellendonk stelde om aan zijn eenzaamheid te kunnen ontsnappen en deel uit te maken van een gemeenschap, versterkten die eenzaamheid alleen maar. Zo blijkt uit de liefdevol verzorgde brievenuitgave.
Deze brievenbundel werd op 15 mei door Bas Heijne gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Lees hier de recensie terug: ‘Ik wil geen oorlog, maar gezelligheid’

José Ortega y Gasset: De opstand van de massamens

de_opstand_van_de_massamens_w215Ortega y Gasset schreef De opstand van de massamens, zijn kritiek op de ‘horden’, beter op dan zijn geestverwanten. Zijn kraakheldere analyse leverde hem een miljoenen-publiek op. Critici zagen in hem vooral een reactionaire mopperkont.
Dit boek werd 8 mei door Ger Groot gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Lees hier de recensie terug: ‘Was hij nu een popularisator of D66-er?’

Jur van Goor: Jan Pietersz. Coen (1587-1629). Koopman-koning in Azië

9200000028985129In Nederland heeft hij weliswaar een standbeeld gekregen en een hoofdstuk in Erflaters van onze beschaving van Jan en Annie Romein, en werden zijn brieven uitgegeven, maar slechts tweemaal kreeg hij een serieuze levensbeschrijving. De eerste, van H.T. Colenbrander, dateert van 1934. De tweede verscheen deze maand, een uiterst gedetailleerde studie van de historicus Jur van Goor.
Dit boek werd op 30 mei door Roelof van Gelder gerecenseerd in NRC Weekend. Lees hier de recensie terug: ‘J.P. Coen heiligde de middelen’

Ten onrechte vergeten mee te nemen in de oorspronkelijke top-10

David Vann: Aquarium

aquarium-david-vannAquarium wijkt af van de thematiek van Vanns eerste drie boeken: geen moord en zelfmoord hier, geen ondraaglijk langzaam stervende dieren, maar toch is dit in sommige opzichten zijn gruwelijkste boek, gruwelijk ook van schoonheid, en daarnaast nogal geniaal van opbouw. Vooral de beschrijving van al dat leven onder water, dat als een contrapunt van Caitlins huiselijke bestaan kan worden gezien, is prachtig.
Deze roman werd op 8 mei door Jan Donkers gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Lees hier de recensie terug: ‘Aards drama plus onderzeese schoonheid’