Democraat Lincoln Chafee stelt zich kandidaat voor presidentschap

Lincoln Chafee, voormalig gouverneur en senator van Rhode Island, stelde zich vandaag kandidaat voor de Democtraische presidentiële voorverkiezingen.
Lincoln Chafee, voormalig gouverneur en senator van Rhode Island, stelde zich vandaag kandidaat voor de Democtraische presidentiële voorverkiezingen. Foto Manuel Balce Ceneta / AP

De voormalige gouverneur van Rhode Island, Lincoln Chafee, heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de Democratische nominatie voor het Amerikaanse presidentschap.

Twitter avatar LincolnChafee Lincoln Chafee I want America to be a leader and inspiration for civilized behavior in this new century #chafee2016

Chafee maakte zijn gooi naar het Witte Huis bekend tijdens een toespraak in het George Mason Center for Politics & Foreign Relations in Arlington, meldt CNN. Hij wordt hiermee de vierde kandidaat in het Democratische kamp. De politicus is wel de vreemde eend in de bijt. In het verleden was hij als Republikein senator (1999-2007) en daarna als gouverneur als Independent. Chafee in Arlington:

“Ik geniet van uitdagingen en daarvan hebben we er genoeg in Amerika. Vandaag maak ik officieel bekend dat ik mee doe in de race voor de Democratische nominatie.”

Chafee ziet zich als het beste alternatief voor Hillary Clinton in de Democratische voorverkiezingen. Hij is van mening dat zij zich door haar instemming met de Irak-oorlog in 2003 diskwalificeert voor het presidentschap in 2016. Ze zou teveel op Bush lijken in haar beleid. De politicus uit Rhode Island stemde tegen het binnenvallen van het land. Tot nu toe is dit Chafee zijn grootste speerpunt in zijn campagne.


Hoewel Clinton vorige maand tegenover journalisten liet weten dat zij een “fout” had begaan in 2003, wil Chafee haar hard aanpakken op dit punt. Volgens peilingen van CNN schommelt de steun van Democratische kiezers voor de kandidaat rond de 1 procent.


Volgens Politico maakt Chafee waarschijnlijk geen enkele kans tegen Clinton of andere kandidaten Bernie Sanders en Martin O’Malley. Zelfs in zijn staat Rhode Island is Chafee niet erg populair.

Wie is Lincoln Chafee? Een profiel van Bloomberg:

Clinton, de gedoodverfde favoriet voor de Democratische voorverkiezingen, heeft waarschijnlijk meer te duchten van de andere twee kandidaten. Onze correspondent Guus Valk schreef gisteren in nrc.next over de ‘Linkse Tea Party’ die Clinton nog verder naar de linkerkant van het politieke spectrum wil dwingen:

‘.. de kracht van Clintons tegenkandidaten Martin O’Malley, oud-gouverneur van Maryland die zich dit weekend meldde, senator Bernie Sanders en (zonder mee te doen) senator Elizabeth Warren is niet dat ze politieke macht hebben. Er zijn geen geldschieters, er is geen organisatie, ze hebben alleen ideeën. Het zijn stuk voor stuk bewakers van de progressieve cultuur. Ze dwingen de Democratische partij over linkse thema’s te praten. En ze geven een stem aan een breed ongenoegen in de partij over de kandidatuur van Hillary Clinton.’

Lees ook: ‘De Democraten hebben nu hun eigen Tea Party‘ en ‘De rookgordijnen om Hillary