Dafne Schippers hakt knoop door: geen meerkamp maar sprint in Rio

Dafne Schippers
Dafne Schippers Foto ANP/JERRY LAMPEN

Dafne Schippers legt zich tot en met de Olympische Spelen van 2016 in Rio toe op de sprint. Dat zou de 22-jarige atlete vanmiddag toelichten op een persconferentie in Utrecht.

Schippers nam haar besluit na de jaarlijkse meerkampmeeting van afgelopen weekeinde in het Oostenrijkse Götzis. Daar leek zij op weg naar een nieuw Nederlands record, tot de atlete uitviel wegens een knieblessure. Die ervaring was het laatste zetje om te kiezen voor de sprint en niet voor de meerkamp, waarop Schippers in 2013 nog brons won op de WK in Moskou.

De keus voor de sprint is voor Schippers vooral een verstandskwestie. Haar liefde ligt bij de meerkamp, waarop ze ook groot is geworden. Maar zij is een meerkamper met uitzonderlijke sprintkwaliteiten. Haar verkenning op dat terrein leidde tot opzienbarende prestaties. Nadat ze vorig jaar in Zürich al Europees kampioen op zowel de 100 als 200 meter was geworden, volgde afgelopen winter in Praag de Europese indoortitel op de 60 meter. Daarmee domineert zij in Europa alle sprintnummers.

Maar hoe die prachtige resultaten zich tot de mondiale sprinttop verhouden, kon Schippers niet goed inschatten. Over de 200 meter heeft zij geen twijfel, wel over de 100 meter waarop Schippers nog pure snelheid tekort kwam. En ze moest haar startsnelheid verbeteren, besefte ze. Als dat lukte, zou ze zich kunnen meten met vooral de Jamaicanen en Amerikanen?

Dat antwoord kwam vorige maand bij de FBK Games in Hengelo. Onder allesbehalve ideale omstandigheden op een relatief trage baan sprintte ze naar een toptijd van 10,94 seconden. En het kan nog harder, riep ze. Dat mag Schippers deze zomer op de WK in Beijing en volgend jaar op de Spelen in Rio bewijzen.