Commissie stelt fraude vast in acht artikelen van psycholoog Förster

Foto ANP / Koen van Weel

Een onderzoekscommissie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft „sterk bewijs” gevonden dat acht publicaties van de Duitse hoogleraar sociale psychologie Jens Förster (van 2007 tot 2014 werkzaam aan de UvA) niet zijn gebaseerd op echte data. Bij drie andere studies is dat onduidelijk. Dit blijkt uit het rapport van de commissie, met daarin UvA-hoogleraar statistiek Chris Klaassen.

De in deze publicaties vermelde lineaire verbanden zijn volgens de commissie „te mooi om waar te zijn” en kunnen ook niet worden verklaard door toeval. De UvA meldt dat het rapport zal worden toegezonden aan de wetenschappelijke tijdschriften waarin de elf artikelen zijn verschenen, met het verzoek ze terug te trekken of terugtrekking te overwegen. Er komt vervolgonderzoek naar proefschriften waarbij Förster betrokken is geweest.

Förster reageerde niet op een verzoek om commentaar. Gisteren liet hij op zijn site weten tijd nodig te hebben om het rapport te bestuderen. Het conceptrapport, dat hij al had, levert volgens hem geen bewijs voor datamanipulatie. Hij noemt het „vooringenomen” en „misleidend”.

twijfels over het onderzoek

Er bestaan al ruim een jaar twijfels over Försters onderzoek. Vorig jaar november liet de UvA een artikel van Förster terugtrekken uit Social Psychological and Personality Science (2012) nadat het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit had vastgesteld dat data waren gemanipuleerd. Hierna besloot de UvA alle publicaties uit Försters Amsterdamse periode statistisch te laten onderzoeken.

Förster zag afgelopen april af (€) van een Alexander von Humboldt-professoraat aan de Ruhr Universiteit Bochum (vijf miljoen euro onderzoeksgeld voor vijf jaar, 180.000 euro jaarsalaris). Dat deed hij nadat de commissie haar bevindingen aan hem had voorgelegd, bevestigen bronnen binnen de UvA. Förster werkt tot september als deeltijdhoogleraar in Bochum.

Lees ook in NRC Handelsblad: Förster ziet af van Humboldprofessoraat (€)