Best tof, zo’n rond ijsblokje

Net als je denkt dat nu alles wel zo’n beetje slimmer is gemaakt (van lamp tot fietspedaal) loopt op Kickstarter een campagne om ijsblokjes te pimpen. Want, zo vinden de bedenkers, er is een cruciaal verschil tussen het ijs dat je zelf in je vriezer maakt, of het ijs dat je in een cocktailbar of restaurant in je drankje krijgt. In zelfgemaakte ijsblokjes uit de vriezer zitten namelijk luchtbubbels en andere stofjes die niet ‘puur water’ zijn. En dat verruïneert de structuur en daarmee de smaak. Ze hebben zes jaar erover gedaan om een siliconen Polar Ice Tray te maken die watermoleculen van andere stoffen scheidt, en waarmee je dus wél lekker ijs in je eigen vriezer maakt. De truc is dat je het water laagje voor laagje in dat speciale vormpje laat bevriezen, waardoor de lucht naar beneden zakt, en alleen puur ijs overblijft. Het klinkt ingewikkeld, en het is een beetje een gedoe om die vorm te vullen, maar de grote, ronde ijsballen (6 cm doorsnede) zien er wel tof uit. Je kan er ook bloemetjes of fruit in stoppen, wat het nog mooier maakt. Maar het kan ook zomaar zijn dat je 27 euro betaalt aan een groep slimmerds die je laten betalen voor bevroren water.