Asscher wil taalcursus voor buitenlandse imams

Vicepremier Lodewijk Asscher arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad (april 2015).
Vicepremier Lodewijk Asscher arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad (april 2015). Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) gaat onderzoeken of hij buitenlandse imams die hier structureel in een moskee aan de slag gaan, Nederlandse taal- en maatschappijcursussen gaat aanbieden voordat ze naar ons land komen. Dat schrijft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

In Duitsland gebeurt dat ook

De minister wil hiermee mogelijk het voorbeeld volgen van Duitsland, dat zulke cursussen al aanbiedt aan Turkse imams die daar komen preken.

In de brief komt Asscher terug op de gesprekken die hij de afgelopen periode voerde met vertegenwoordigers van Turkse Religieuze Stromingen en Organisaties (TRSO’s) in ons land. Asscher sprak met hen over de positie van Turks-Nederlandse jongeren, over transparantie van de organisaties en over de invloed van de Turkse overheid.

Investeren in de relatie met imams

Asscher heeft met de organisaties afgesproken gezamenlijk op te trekken om te voorkomen dat Turks-Nederlandse jongeren zich afsluiten van de Nederlandse samenleving. Hij riep de organisaties ook op om meer naar buiten te treden en zo het beeld van ondoorzichtigheid bij te stellen. De minister schrijft dat hij blijft investeren in de relatie met de TRSO’s:

“Zo wil ik een goede samenwerking en een kritische dialoog mogelijk maken.”

Ook reactie op Turkse kritiek

In de Kamerbrief gaat de minister ook in op de kritiek die de Turkse overheid vorig jaar had op Nederland. In november beschuldigde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken de Nederlandse regering van racisme. In een verklaring op haar website, schreef de Turkse regering toen dat de Turkse gemeenschap “wordt gediscrimineerd” en dat ze “het doelwit wordt van xenofobe, islamofobe en racistische beschuldigingen”.

De aanleiding van het incident was een rapport over de TRSO’s, geschreven in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken.

De Nederlandse regering vond toen dat Turkije zich niet moest bemoeien met het Nederlandse integratiebeleid. Minister Asscher noemde de Turkse verklaring “ongeïnformeerd, onjuist en ongepast”.

Asscher schrijft nu dat er inmiddels op verschillende diplomatieke niveaus gesproken is over de kwestie. Daarbij is aangegeven dat Nederland een integratiebeleid voert dat erop is gericht om Turkse Nederlanders volledig in de samenleving te laten meedoen.