Real Madrid benoemt de Spaanse Benítez als nieuwe trainer

Rafael Benítez langs de lijn bij Napoli, waar hij nu nog hoofdtrainer is.
Rafael Benítez langs de lijn bij Napoli, waar hij nu nog hoofdtrainer is. Foto EPA / Guiseppe Ungari

Rafael Benítez wordt de nieuwe trainer van Real Madrid. De 55-jarige oefenmeester van het Italiaanse Napoli volgt in de Spaanse hoofdstad Carlo Ancelotti op, die vorige week ontslagen werd. De Spaanse Benítez krijgt een contract voor drie jaar, zo maakte Real Madrid vandaag op de clubwebsite bekend.

Volgens de Madrilenen is Benítez een trainer die “succes, ervaring en de geest van Real Madrid” belichaamt. Zo won hij met Liverpool al eens de Champions League en heeft hij tweemaal de Europa League op zijn erelijst staan – een keer als trainer van Valencia en een keer aan het hoofd van Chelsea. De club schrijft:

“Bij de laatste vijf teams waar hij trainer was won hij in het eerste jaar ten minste één prijs.”

Met die zin vat Real Madrid de taakomschrijving van Benítez kort en duidelijk samen. De Spanjaard moet de club uit zijn geboortestad snel weer aan een prijs helpen, na de deceptie van dit seizoen. De recordkampioen van Spanje greep daarin niet alleen naast de titel, maar werd ook in de Champions League en de beker vroegtijdig uitgeschakeld.

Real had ‘nieuwe impuls’ nodig

Dat gebrek aan resultaat werd Carlo Ancelotti begin vorige week fataal. De Italiaan werd toen aan de kant geschoven omdat de spelersgroep “een nieuwe impuls” nodig had en Real “een veeleisende club” is. Een jaar eerder was de 55-jarige trainer juist nog de held van Madrid, toen hij de club naar de langverwachte tiende Champions League-titel leidde.

Met twee dienstjaren houdt de Italiaanse trainer het overigens veel langer vol dan veel van zijn voorgangers in Madrid. Want hoewel José Mourinho het tussen 2010 en 2013 weliswaar drie jaar aanbleef, werden er in de voorgaande 7 seizoenen maar liefst acht trainers versleten.