Zij staan (nog) wel te grazen

Foto Ministerie van Landbouw Kazachstan / Reuters
Foto Ministerie van Landbouw Kazachstan / Reuters

Een saiga-antilope met een kleintje bij zich staat te grazen op een vlakte in Kazachstan. Tussen de tientallen karkassen van soortgenoten. In een week tijd werden 20.000 dieren dood aangetroffen, schreven lokale media vorige maand. Vorige week was het totale aantal gestorven dieren naar schatting opgelopen tot 120.000, meldde het Kazachstaanse ministerie van Landbouw.

Waaraan? Dat is nog een groot mysterie. Misschien een bacterie, of vergiftiging door voorjaarsbloemen. In ieder geval lijkt het erop dat vooral vrouwtjes eraan overlijden. Een team van internationale experts gaat onderzoek doen naar de oorzaak.

En dat terwijl de populatie zich net aan het herstellen was. Begin jaren negentig waren er een miljoen saiga-antilopes op de steppen in Centraal-Azië. Doordat jagers aasden op de hoorns van de mannetjes, liep dat aantal terug. Nadat er een jachtverbod werd ingesteld, waren er in 2014 weer 300.000 dieren. Een aantal dat nu snel afneemt.