Opinie

Witte Leeuwen met uitsterven bedreigd

Alle beslissingen zijn gevallen, de voetbalcompetitie is voorbij, maar een vraag die resteert: bestaat Telstar het komend seizoen nog wel? De club die genoemd is naar een satelliet. Een fusieclub, voortgekomen uit VSV (Velsen) en Stormvogels (IJmuiden), die 52 jaar betaald voetbal speelt, meestal tamelijk onopgemerkt. De toekomst van Telstar is gekoppeld aan het lot van één tribune. Of de gemeente bereid is de Westtribune op te kopen uit de failliete boedel van een projectontwikkelaar en te verhuren aan Telstar.

Betaald voetbal in Nederland. Wie de volle tribunes in de Arena en De Kuip ziet (en vergeet dat PSV in 2011 de hulp nodig had van de gemeente Eindhoven die de grond onder het Philips Stadion en De Herdgang aankocht) zal niet geloven dat clubs in Nederland dikwijls met plakband en paperclips intact moeten worden gehouden.

Zoals Telstar. Een sympathieke club, al was het maar wegens de bijzondere bijnaam: de Witte Leeuwen. Gebaseerd op het tenue. Daar houden ze consequent aan vast in het Telstar Stadion. Dus is er een kidsclub die Witte Welpen heet. Telstar doet ook, behoorlijk succesvol, aan vrouwenvoetbal. Inderdaad, de Witte Leeuwinnen, gesteund door de Witte Leeuwinnen Businessclub voor vrouwelijke ondernemers, de eerste in een Nederlands voetbalstadion.

Er zijn genoeg irrationele argumenten om te pleiten voor het behoud van Telstar. Bijvoorbeeld omdat Ruud Geels er in het betaald voetbal is begonnen, de spits die met Ronald Koeman behoort tot de weinige voetballers die voor zowel Feyenoord, Ajax als PSV uitkwamen. Piet van der Kuil, veertigvoudig international, begon bij VSV, speelde daarna onder meer bij Ajax en PSV, en eindigde zijn carrière bij Telstar, terug naar huis dus. Het rijtje illustere namen is moeiteloos uit te breiden. Neem Louis van Gaal, die er één seizoen (1977-1978) speelde en met het ene doelpunt dat hij toen scoorde niet voorkwam dat Telstar naar de eerste divisie degradeerde – om sindsdien nooit te promoveren. Nochtans was Van Gaal eregast bij het vijftigjarig jubileum van Telstar, twee jaar geleden. Algemeen directeur Pieter de Wit herinnerde aan de ludieke poging die zijn club had gedaan om Van Gaal, toen bondscoach van Nederland, naar Telstar terug te halen. Niet dat ze hem konden betalen, maar dan hadden ze wel „de leukste

trainersvrouw” in huis. Truus van Gaal als Witte Leeuwin.

De Wit behoort tot de meer excentrieke voetbalbestuurders. Niet zozeer vanwege zijn consequente en begrijpelijke pogingen om de tv-gelden eerlijker onder de clubs te verdelen. Maar wel om zijn onconventionele optreden. De website De Ondernemer.nl noemde hem de „clown van Telstar”, die bij het interview gekleed ging in „een wit overhemd met zwarte bolletjes, een geruite broek en een paar zwart-witte discoschoenen” en twee nieuwe spelers wijsmaakte dat dát het nieuwe clubkostuum was.

Zijn visie: „De voetbalwereld is een conservatieve wereld, behalve als het om geld gaat. Dan zijn de meeste bestuurders nog linkser dan Joop den Uyl.” Voorzover met die laatste vergelijking wordt bedoeld: meer uitgeven dan er binnenkomt, dan klopt dat, een gewoonte die Den Uyl deelde met alle premiers die na hem kwamen.

Volgende week zal vermoedelijk blijken dat de gemeenteraad van Velsen het geld op tafel legt dat nodig is om de Westtribune aan te kopen, die eerder eigendom was van de nu failliete bouwer Memid Investments. Als Telstar niet de beschikking krijgt over die tribune, voldoet de club niet aan de eis van de KNVB dat een stadion ten minste 2.000 toeschouwers moet kunnen herbergen. Dan moeten liefhebbers van witte leeuwen voortaan naar Ouwehands Dierenpark. In het jaar waarin Telstar 50 werd, werden er daar twee geboren. Een gebeurtenis die zeldzamer is dan de ondergang van een voetbalclub.