Economie

Wie is David Zaslav?

Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Rijk betekent vaak beroemd. Niet in het geval van David Zaslav, de CEO van Discovery Communications. Hij casht 56,1 miljoen (51 miljoen euro) per jaar, maar de meesten Amerikanen hebben nog nooit van hem gehoord. Tijd voor een profiel, vond CNN.

In mei stond Zaslav bovenaan het lijstje best betalende CEO’s. Hij verdient 44,2 miljoen dollar (60 miljoen euro) meer dan nummer twee: Michael Fries van Liberty Global. In de top vijf stonden onder meer Lawrence Ellison van Oracle, Marissa Mayer van Yahoo en Rupert Murdoch van Fox.

Zaslav (Zas voor vrienden) is niet vies van een feestje. In zijn optrekjes in East Hampton en Manhattan geeft hij graag partijtjes waar politici, nieuwslezers en realitysterren samenkomen. Hij rekent onder meer Oprah Winfrey, Ryan Seacrest (American Idol) en Andrew Cuomo (gouverneur van New York) tot zijn vrienden. Met Martin O’Malley (die het tegen Hillary Clinton gaat opnemen) drinkt hij ook graag koffie.

Het merendeel van Zaslav’s salaris bestaat uit uitoefening van zijn aandelenpakket. Lastig, want als het bedrijf slecht scoort gaat hij flink achteruit. En laat het met de aandelen van Discovery nou net wat slechter gaan. Gelukkig voor Zas krijgt hij ook nog gewoon 3 miljoen dollar aan vast salaris.

Amazon test robots

Wij mensen worden weleens ziek, krijgen blessures en willen een ziektekostenverzekering. Robots hebben al die problemen niet, schrijft Quartz. Daarom hield Amazon een wedstrijd in Seattle om te zien of robots magazijnmedewerkers kunnen vervangen.

Mensen hadden ook een rol. Zij mochten de robots programmeren. Het doel was simpel: laat je robot zonder problemen spullen van de planken pakken. Oreos, tennisballen, rubberen eendjes en boeken hoorden bij het wedstrijdassortiment. De robot van de universiteit van Berlijn wist 10 van de 12 items binnen 20 minuten in de bak te gooien. Daarmee verdienden ze de hoofdprijs: 20.000 dollar (18.000 euro).

Klinkt goed. Toch zijn die robots nog kansloos tegenover de echte magazijnmedewerkers. Die zijn namelijk veel sneller en herkennen de duizenden producten in het magazijn meteen. De kans dat robots het werk binnenkort overnemen, lijkt dus niet groot. Amazon nam pas nog 6000 magazijnmedewerkers aan. Maar wat niet is kan nog komen natuurlijk.

Nieuw: de Googlebroek

Je telefoon opnemen door over je broekspijp te swipen. En door een tik op je mouw een nummer beluisteren. Als het aan Google en Levi’s ligt, kan dat binnenkort. De bedrijven werken samen aan ‘interactieve kledingstof’.

Het slimme stukje stof bestaat uit een vezel die elektriciteit kan geleiden. Google’s directeur Ivan Poupyrev vergelijkt het met de structuur van een smartphonescherm. Tijdens Google’s ontwikkelaarsbijeenkomst werd al voorgedaan hoe je met je jas kunt bellen.

“Als het ons lukt om kleding – waar we al van houden – te gebruiken om toegang te krijgen tot de digitale wereld en daarbij oogcontact te behouden tijdens een etentje, is het van waarde”, zegt Paul Dillinger, Levi’s vice-president innovatie.

Wanneer de interactieve kledingstukken op de markt komen is niet bekend. The Verge is in ieder geval al razend enthousiast.