Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Transport

Vertrektijden én vertragingen ov vanaf vandaag in Google Maps

Reizigers kunnen vanaf vandaag ook in Google Maps zien of hun trein, bus, metro of veerpont vertraging heeft. De internetgigant verwerkt nu real-time reisinformatie op maps.google.nl en in de kaartenapps. Dat maakte Google vandaag bekend.

De dienstregeling van het openbaar vervoer was sinds maart 2013 al op te zoeken via de Google-kaarten. Nederland is nu het eerste land waarvoor de actuele reisinformatie ook weergegeven wordt. De reisinformatie is afkomstig van de vervoersbedrijven, zoals NS en de gemeentelijke vervoersbedrijven zoals GVB en RET.

Gebruikers van de kaarten kunnen vanaf nu waarschuwingen instellen voor een bepaald bus- of treintraject. Google:

“Zodat reizigers beter geïnformeerd zijn en keuzes kunnen maken over hoe ze hun tijd besteden: bijvoorbeeld rennen voor een aansluiting, tijd voor een kop koffie, of een alternatieve route of vervoersmiddel plannen. Met de toevoeging van actuele reisinformatie kunnen reizigers hun route van deur tot deur plannen en verschillende manieren van transport vergelijken: OV, auto, fiets of te voet”

Google is overigens niet de eerste die de openbare informatie over het ov verwerkt in een kaart, waardoor je kan zien of moet rennen. Een Duits bedrijf kwam eind vorig jaar met Travic, waarin openbare vervoersgegevens van over de hele wereld wordt verwerkt.

De gratis app Moet ik rennen? stelt de reiziger nog meer centraal door simpel Ja (rennen!) of Nee (rustig aan) te antwoorden. De app kreeg van nrc.next vier sterren (€). De ov-bedrijven hebben doorgaans ook een eigen app waarin waarschuwingen zijn in te stellen.