Veel doden bij aanslag Noordoost-Nigeria

Inwoners van Maiduguri vluchten de stad uit na aanvallen van Boko Haram. De foto is van twee weken geleden.
Inwoners van Maiduguri vluchten de stad uit na aanvallen van Boko Haram. De foto is van twee weken geleden. Reuters / Stringer

Bij een bomaanslag op een drukke markt in de Nigeriaanse stad Maiduguri zijn veel mensen omgekomen. Persbureau Reuters heeft het, op basis van een ooggetuige en een bron binnen het ziekenhuis, over vijftig doden.

De bom zat verstopt onder een slagerstafel en ging rond 1 uur ‘s middags af, lokale tijd. Het was toen erg druk op de markt. Volgens een ooggetuige zijn 31 lichamen naar een ziekenhuis in Mauduguri gebracht, net als een aantal gewonden.

Een student van een naastgelegen school zegt tegen persbureau Reuters:

“Ons schoolgebouw trilde door de explosie en ik moest wegrennen. Ik zag militaire voertuigen met soldaten richting het gebied gaan.”

Maiduguri is de grootste stad van Noordoost-Nigeria:

Boko Haram vaak verantwoordelijk

Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de explosie. Dit weekend kwamen bij twee bomaanvallen ook al dertig mensen om in Nigeria. Vermoedelijk is de aanslag gepleegd door terreurgroep Boko Haram; de aanval komt overeen met hun werkwijze, schrijft persdienst Reuters.

Bij de inmiddels zes jaar durende strijd van Boko Haram voor een islamitische staat zijn zo’n 13.000 mensen om het leven gekomen. Een offensief van meerdere landen tegen Boko Haram heeft de beweging verjaagd uit de meeste steden en dorpen, maar de groep voert (hoewel verzwakt) nog steeds aanvallen uit.

Volgend het Nigeriaanse leger zitten de strijders van Boko Haram vast in de noordoostelijk gelegen Sambisabossen. De groep blijft de laatste tijd echter Maiduguri aanvallen, dat zo’n 200 kilometer verderop ligt.