Vader Le Pen vecht schorsing uit Front National aan

Jean-Marie Le Pen verzet zich tegen zijn schorsing als lid van Front National. De oprichter van de rechtse Franse partij gaat bij de rechter in beroep tegen het besluit, meldt persbureau AFP.

Jean-Marie Le Pen in het Europese Parlement.
Jean-Marie Le Pen in het Europese Parlement. Reuters / Vincent Kessler

Jean-Marie Le Pen verzet zich tegen zijn schorsing als lid van Front National. De oprichter van de rechtse Franse partij gaat in Nanterre bij de rechter in beroep tegen het besluit, meldt persbureau AFP.

In Nanterre staat het hoofdkantoor van de anti-immigratie- en anti-EU-partij. Jean-Marie Le Pen zal naar eigen zeggen bij de eerste zitting zijn op 12 juni.

Dochter en partijleider Marine Le Pen en haar 86-jarige vader zijn al maanden gebrouilleerd. Marine Le Pen was in april tegen het voornemen van haar vader om aan de regionale verkiezingen deel te nemen. Le Pen had toen net op tv gezegd dat de gaskamers wat hem betreft “een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog” zijn. Een paar weken later nam hij het op voor het met de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog collaborerende Vichy-regime in Frankrijk. Het familiedispuut werd openlijk in de media uitgevochten.

De partijoprichter liet op 13 april weten zich neer te leggen bij het besluit van zijn dochter om hem het lijsttrekkerschap te ontnemen. De ruzie bleek nog niet gesust. Begin mei beklom Le Pen onverwachts het podium, om daar “Jeanne, help me!” te roepen. Zijn dochter zou net een toespraak gaan houden over Jeanne d’Arc, de nationale heldin van Frankrijk. Marine Le Pen zei daarna in een interview met Europe1 dat haar vader niet meer namens de partij mocht spreken.

Jean-Marie Le Pen richtte Front National op in 1972, en stond veertig jaar aan het hoofd van de partij. In 2011 droeg hij de macht over aan zijn dochter Marine. Zij heeft geprobeerd de partij voor een bredere groep Fransen acceptabel te maken, onder meer door van het racistische en antisemitische imago af te komen. Electoraal gezien is deze koers een succes. Maar binnen de FN-familie zorgt hij voor onrust. Over de ‘normalisering’ schreef onze correspondent Peter Vermaas eerder in nrc.next (€):

“Leden die racistische opmerkingen maken of blijk geven van nazisympathieën worden subiet geroyeerd – overigens expliciet tegen de zin van Jean-Marie Le Pen. Hij heeft al vaak gezegd niets te zien in haar strategie van ‘dediabolisering’.”