Bruce is eindelijk Caitlyn geworden en iedereen zal het weten

Caitlyn Jenner voor Vanity Fair
Caitlyn Jenner voor Vanity Fair

Bruce of Caitlyn Jenner? De Amerikaanse celebrity-atleet zegt het ook zelf nog wel eens verkeerd. Maar nu de olympisch kampioen tienkamp (Montreal 1976) de cover siert van Vanity Fair kan er geen misverstand meer bestaan: „Call me Caitlyn”. Afgelopen maanden is Jenner getransformeerd tot vrouw.

De cover, gemaakt door de wereldberoemde fotograaf Anne Leibovitz, toont de nieuwe gedaante van de 65-jarige realityster, in een wit korset met naakte schouders. Het bijbehorende verhaal is 22 pagina’s lang en werd geschreven door een Pulitzerprijswinnaar.

Nog maar een maand geleden bevestigde Jenner in een tv-interview dat hij begonnen was vrouw te worden. Het tv-interview werd door 17,1 miljoen Amerikanen bekeken.

Dat Caitlyn Jenner nu op de cover van het julinummer van de journalistieke glossy prijkt, noemt ze „bevrijdend”. „Bruce moest altijd liegen. Caitlyn heeft geen geheimen. Zodra de cover van Vanity Fair naar buiten komt, ben ik vrij”. Caitlyn Jenner werd op Twitter hartelijk verwelkomd: in recordtijd, sneller dan onlangs Barack Obama, had ze 1 miljoen volgers.

De transformatie van Jenner vindt zo geheel voor het publiek plaats. Niet zo gek – Jenner is vooral bekend als stiefvader van reality show-bekendheden Kim, Khloé en Kourtney Kardashian. Binnenkort begint ze met haar eigen serie.

Dat is lucratief, maar in de serie schenkt Jenner ook aandacht aan de vaak moeilijke positie van de circa 700.000 transgenders in de VS. „Als ik op mijn sterfbed had gelegen terwijl ik dit geheim had gehouden, dan had ik gedacht: ik heb mijn hele leven verpest.”