Economie

In een resort zie je de vluchtelingen niet

Foto Reuters

Niet alleen ferries vol vakantiegangers meren aan op het Griekse eiland Kos. De afgelopen dagen bereikten ook honderden vluchtelingen in gammele bootjes het strand. “Walgelijk”, volgens enkele Britse vakantiegangers in het tabloid Daily Mail. Anderen zouden het vooral ongemakkelijk vinden. Trof eerst de crisis het land, nu is er de toestroom van vluchtelingen. Een gevaar voor de toeristische industrie?

Veel telefoontjes

Sinds de beelden van vluchtelingen op televisie en in kranten, zijn er bij reisorganisaties de nodige telefoontjes binnengekomen. “Mensen die een reis naar Kos hebben geboekt, zijn toch geschrokken”, zegt Hanita van der Meer, woordvoerder van Thomas Cook Nederland. “Ze willen weten hoe erg het is.” Het antwoord van Thomas Cook: niet erg. Of nu ja:

“Natuurlijk is het schrijnend dat deze mensen daar moeten aankomen. Maar het is niet zo dat de stranden van Kos nu vol liggen met boten en vluchtelingen, zoals de beelden op televisie suggereren. Wat wij van onze mensen ter plaatse horen, is dat de situatie redelijk onder controle is. Gasten ondervinden er geen hinder van.”

Tot annuleringen of een dip heeft het nog niet geleid, zegt Van der Meer. Ook bij reisorganisatie TUI (o.a. Arke en Kras) hebben nog geen klanten van hun reis afgezien. Woordvoerder Petra Tuinebreijer denkt dat de recente berichten in de media “een verkeerd beeld scheppen”:

“De vluchtelingen komen aan in de haven van Kos en worden daarna meteen naar het politiebureau in het centrum van Kos-stad gebracht, waar ze ook in een hotel verblijven. Mensen die in het centrum lopen, kunnen daar her en der vluchtelingen tegenkomen. Maar als je aan het strand in een resort zit, krijg je er weinig tot niets van mee.”

Meer Nederlanders naar Griekenland

Het ging net weer iets beter ging met het toerisme in Griekenland. De jaren ervoor daalde het aantal Nederlandse vakanties naar Griekenland nog flink door de crisis. Door geldgebrek gingen minder mensen met vakantie, en Griekenland zelf werd zichtbaar getroffen door de crisis. Woordvoerder Thérèse Ariaans van onderzoeksbureau NBTC-NIPO, dat jaarlijks het vakantiegedrag van Nederlanders analyseert:

“Griekenland is een populaire Middellandse Zee-bestemming, maar Nederlanders hebben geen zin in gedoe op vakantie.”

En dus trokken de Nederlandse vakantiegangers die wél gingen liever naar rustiger plekken aan de Middellandse zee. Vorig jaar kwam een einde aan die trend.

Fijn voor Griekenland, want toeristen - 18 miljoen in 2013 - zijn een belangrijke inkomstenbron. Nederlanders gaven er vorig jaar 700 miljoen euro uit. In totaal kwam toen 17,5 procent van de Griekse economie uit toerisme (bijna 40 miljard euro) en ongeveer één op de vijf Grieken werkt in de industrie.

25 omboekingen

Bij NBTC-NIPO voorzagen ze ook vóór de berichten over vluchtelingen al een nieuwe daling: minder Nederlanders plannen een vakantie naar het land. Dat zou nu nog erger kunnen worden.

Bij Corendon hebben de afgelopen dagen zo’n vijfentwintig mensen hun reis naar Kos toch maar omgeboekt. Naar Corfu, bijvoorbeeld. “Daar zijn geen bootvluchtelingen”, zegt woordvoerder Daisy Mijnals.

Klachten van gasten op Kos heeft Corendon (nog) niet gehad. Wel vragen: “Mensen vinden het toch vervelend te zien en willen weten wat er met de vluchtelingen gaat gebeuren.” Voorlopig is er in ieder geval geen sprake van dat de prijzen voor het eiland naar beneden gaan, zegt Mijnals van Corendon.

“We bieden nu al erg voordelige vakanties die kant op aan, ik zie deze ontwikkeling daar voorlopig geen invloed op hebben.”