Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tabaksfabrikanten moeten 11 miljard betalen aan rokers Canada

Tabaksbedrijven in Canada moeten 11 miljard euro betalen aan rokers en oud-rokers.
Tabaksbedrijven in Canada moeten 11 miljard euro betalen aan rokers en oud-rokers. Foto: ANP/XTRA LEX VAN LIESHOUT

Een Canadese rechter heeft bepaald dat drie tabaksfabrikanten 15,5 miljard Canadese dollar (11 miljard euro) moeten betalen aan honderdduizend rokers uit de provincie Quebec. De aangeklaagde bedrijven hebben rokers niet voldoende ingelicht over de gezondheidsrisico’s van roken.

De zaak tegen Imperial Tobacco, Rothmans Benson & Hedges en JTI-MacDonald was al in 1998 aangespannen. Het heeft echter tot 2012 geduurd voor de zaak daadwerkelijk voor de rechter kwam. Het is de eerste keer dat tabaksfabrikanten in een civiele rechtszaak in Canada moesten voorkomen.

Risico’s waren al bekend

De fabrikanten waren door twee groepen rokers uit Quebec aangeklaagd. De ene groep bestaat uit honderdduizend rokers en ex-rokers. Zij waren in de jaren vijftig begonnen met roken, toen er nog geen waarschuwingen op de pakjes stonden. Volgens hen hadden de bedrijven het nagelaten om rokers goed voor te lichten. Binnen zestig dagen moeten de fabrikanten het eerste miljard aan deze groep overmaken, ongeacht of zij in hoger beroep gaan of niet.

Een tweede groep - bestaande uit 900.000 mensen - kreeg 131 miljoen dollar toegewezen omdat zij verslaafd waren geraakt aan het roken.

Het bedrag van 15,5 miljard dollar is de grootste schadevergoeding aan rokers ooit in Canada. De drie bedrijven, die de enige tabaksfabrikanten in Canada zijn, hebben aangekondigd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Volgens hen is al sinds de jaren vijftig bekend dat roken ongezond is en kunnen zij niet verantwoordelijk worden gehouden voor keuzes die consumenten maken.