Sport

Spelersmakelaar Rob Jansen werkt in een hypocriete wereld

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Rob Jansen (59), manager van onder andere de topvoetballers Daley Blind, Dirk Kuyt, en Leroy Fer, en president van de European Football Agents Associations (EFAA).

Wat vind je minder leuk aan je werk?

“Het is een wat hypocriete, soms zelfs leugenachtige wereld. Iedereen heeft eigen belangen en is egocentrisch in zijn functioneren. Ik betrap mij daar zelf ook bij tijd en wijle op. Iedereen denkt altijd dat hij zelf gelijk heeft. Er is natuurlijk wel sprake van een bepaalde mate van deformatie. Maar ik ben er nog wel eens verbaasd over, je raakt er nooit aan gewend.”

Hoe laat sta je op?

“Rond zeven uur. Ik heb een dochter van vier en die brengen we om beurten naar school. En ik ga ‘s ochtends vaak even sporten, bijvoorbeeld fitnessen of hardlopen. Ik ben gek op sport. Maar helaas schiet het er nog weleens bij in.”

Ben je ook ‘s avonds nog aan het werk?

“Ja, het gaat gewoon door. ‘s Nachts staat mijn telefoon ook aan. Het is echt een bel-sector. Mailen doe ik niet zo veel. Dat doen de mensen op kantoor voor me. Ik werk met een team van ongeveer twaalf medewerkers. Ik houd de mail wel in de gaten, maar ik ben meer van het face-to-face of bellen. Je zou het ouderwets kunnen noemen.”

Spelersmakelaar Rob Jansen op Schiphol.

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Hoe vaak ben je in het buitenland?

“Ongeveer vijf of zes dagen per maand. Ik heb dan afspraken met spelers, coaches of clubs. Vliegen voelt voor mij hetzelfde als naar je werk gaan met het openbaar vervoer. Het is hetzelfde ritme. Reizen is inherent aan mijn vak. Af en toe ben ik dus aan het lunchen in Rome. En dan ga ik ‘s avonds rond acht uur weer naar huis. Slapen in hotels probeer ik zo min mogelijk te doen. Die tijd heb ik wel gehad.”

Naar welke landen ga je de komende weken?

“Op voorhand weet je dat natuurlijk nooit. Maar in ieder geval wel naar vrijwel elk Europees voetballand. En waarschijnlijk ook nog wel een keer naar Amerika.”

Ben je zelf nog fanatiek voetbalkijker?

“Ik kijk eigenlijk nauwelijks hele wedstrijden. Ik kijk vaak de samenvattingen.”

Van welke club ben je zelf fan?

“Ik ben een Hagenees dus mijn hart ligt bij ADO, mijn vader was er speler. Maar ik heb ook warme gevoelens bij andere clubs.”

Wat wordt de grootste transfer deze zomer?

“Die is al geweest, denk ik. Depay. Een transfer in een hogere prijsklasse zal deze zomer niet gebeuren, in Nederland in ieder geval niet.”

En wat verdien je ongeveer?

“Een agent krijgt bij een transfer drie procent van het basis-jaarsalaris van spelers. Dus als je veel goede spelers verkoopt, verdien je meer. Maar veel agenten zullen niet zoveel verdienen, hoor. Er is maar een kleine groep die er een kantoor met personeel van kan betalen. En daar hoor ik wel bij, ja.”

Leuke rubriek? Eerdere afleveringen lees je hier. Met onder meer 3FM-dj Coen Swijnenberg die van alles in zijn oor heeft en Negin Mirsaheli, die als modeblogger de wereld rondreist.

Van wie wil jij weten wat hij of zij eigenlijk doet? Of vertel je zelf graag over je werkdag? Laat het ons weten via de knop ‘mail de redactie’.