Senaat VS akkoord met aangepaste spionagewet, NSA luistert weer mee

Een gebouw waar de National Security Agency gegevens verzamelt.
Een gebouw waar de National Security Agency gegevens verzamelt. Foto Reuters / Jim Urquhart

De Amerikaanse Senaat heeft de Freedom Act aangenomen waarmee delen van de Patriot Act worden vervangen. President Obama hoeft de wetstekst nu alleen nog maar te ondertekenen, meldt persbureau AP. Door een actie van een Republikeinse senator was de macht van de Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency tijdelijk geblokkeerd.

Twitter avatar KevinBankston Kevin Bankston The USA FREEDOM Act just passed Congress—the most powerful surveillance reform bill to become law in decades. @OTI statement coming shortly.

Drie bepalingen van de Patriot Act moesten voor maandag al verlengd worden, maar dat gebeurde niet. De Senaat kreeg simpelweg geen kans om in te stemmen met een verlenging, doordat de Republikeinse senator Rand Paul de stemming uitstelde door een lange speech te houden (een ‘filibuster’). Een van de bepalingen die moesten worden verlengd, was die waarmee de overheid telefoongegevens verzamelt van iedere Amerikaan.

Artikel 215

Concreet betekende het uitblijven van een stemming dat Amerikanen die een telefoontje wilden plegen voor het eerst sinds 2001 zeker konden weten dat de inlichtingendienst NSA niet meeluisterde. Aan de zogenoemde ‘extraterritoriale werking’ van de Patriot Act veranderde de afgelopen dagen overigens niets, merkte Christopher Soghoian van burgerrechtenorganisatie ACLU op.

Twitter avatar csoghoian Christopher Soghoian NSA can still engage in bulk surveillance of innocent foreigners. Sorry foreigners, I guess your privacy is just not as important as ours.

Met de USA Freedom Act verandert een van de – in Amerika – meest bekritiseerde onderdelen van de Patriot Act, schreven redacteuren Tom Vennink en Laura Wismans vandaag in nrc.next (€). Het gaat om artikel 215.

De Amerikaanse overheid mag onder de nieuwe wet niet langer in bulk telefoon- en internetgegevens verzamelen. De informatie moet in plaats daarvan opgeslagen worden bij de desbetreffende bedrijven. Als de NSA gegevens wil hebben, moet de inlichtingendienst een verzoek indienen bij een rechter. In het verzoek moet specifieker dan nu omschreven staan welke gegevens nodig zijn, van welke specifieke personen, accounts of apparaten. Deze constructie is vergelijkbaar met de wet bewaarplicht zoals die tot voor kort in Nederland gold.

De Patriot Act staat de Amerikaanse overheid toe om mensen over de hele wereld in de gaten te houden om terrorisme te voorkomen. De wet werd in oktober 2001 getekend door toenmalig president Bush, als reactie op de aanslagen van 9/11.