Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

‘Rechterhand van Sepp Blatter verdacht van betalen smeergeld’

FIFA-baas Sepp Blatter (R) in gesprek met Jérôme Valcke (L) tijdens een persconferentie in Marrakech, in december vorig jaar.
FIFA-baas Sepp Blatter (R) in gesprek met Jérôme Valcke (L) tijdens een persconferentie in Marrakech, in december vorig jaar. Foto: ANP/EPA/MOHAMED MESSARA

De FBI vermoedt dat Jérôme Valcke, de secretaris-generaal van de FIFA en rechterhand van Sepp Blatter, 10 miljoen dollar aan smeergeld zou hebben overgemaakt aan Jack Warner. De voormalig vice-voorzitter van de FIFA is een van de hoofdverdachten in het corruptieschandaal rondom de voetbalorganisatie.

Dat meldt de New York Times op basis van anonieme bronnen. Valcke zou het geld in 2008 op rekeningen hebben gestort voor een voetbalontwikkelingsfonds in de Cariben. Die rekeningen werden beheerd door de van Trinidad en Tobago afkomstige Warner, die vorige week is aangeklaagd. Warner zou het geld hebben gekregen om zijn steun uit te spreken voor de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika.

Valcke geldt als de rechterhand van FIFA-baas Sepp Blatter. Tijdens de invallen van vorige week bleef Blatter buiten schot, ondanks dat er sterke verdenkingen zijn dat ook hij betrokken is bij het corruptieschandaal. Vrijdag werd hij herkozen om de FIFA voor een vijfde termijn te leiden, ondanks stevige kritiek van met name de Europese voetballanden.

Geen bevoegdheid

Valcke is tot nu toe niet officieel in staat van beschuldiging gesteld. Uit de documenten die de New York Times heeft ingezien is niet af te leiden of de Fransman wist waar de betalingen voor gebruikt zouden worden. De secretaris-generaal ontkent tegenover de New York Times dat de betalingen door hem zijn geautoriseerd. Hij zou daar ook niet de bevoegdheid toe hebben gehad, maar wel de Argentijn Julio Grondona. Die overleed vorig jaar.

Ook de FIFA heeft gereageerd op de aantijgingen. De bond erkent in een verklaring dat er 10 miljoen dollar is overgeboekt naar het Caribisch gebied ‘voor ontwikkeling’, maar niet dat daar Valcke of een andere FIFA-official bij betrokken was. Volgens de FIFA zijn de betalingen geautoriseerd door de voorzitter - Grondona dus - van het Financieel Comité van de FIFA. Daarbij zijn alle richtlijnen gevolgd.