Reacties op opstappen Blatter: moeilijk, moedig, maar juist besluit

Opgeluchte en verheugde reacties op het opstappen van Blatter. UEFA-voorzitter Michael Platini noemt het een ‘moeilijke, moedige, maar juiste beslissing’. De KNVB reageert blij op het opstappen van de FIFA-voorzitter.

UEFA-voorzitter Michel Platini (R) feliciteert Blatter hier vrijdag nog hartelijk met zijn herverkiezing op het 65e congres in Zwitzerland.
UEFA-voorzitter Michel Platini (R) feliciteert Blatter hier vrijdag nog hartelijk met zijn herverkiezing op het 65e congres in Zwitzerland. Foto Reuters /Arnd Wiegmann

Opgeluchte en verheugde reacties op het opstappen van Blatter. UEFA-voorzitter Michael Platini noemt het een ‘moeilijke, moedige, maar juiste beslissing’. De KNVB reageert blij op het opstappen van de FIFA-voorzitter.

Twitter avatar 889BrilaFM Sports Radio BrilaFM Michel Platini says: “ It was a difficult decision. A brave decision. The right decision.” #footballliveng your say http://t.co/x4gmnd36Mc

In een verklaring zegt de KNVB niets te weten over de reden van Blatters vertrek:

Dat hij het uit eigen beweging doet, kort na zijn herverkiezing, is een opvallend feit waarover de KNVB nu niet wil speculeren. Iedereen ziet hetzelfde, iedereen volgt het nieuws, het aanblijven van Blatter bracht niet de rust die hij wenste. Een nieuwe FIFA was sinds zijn verkiezing nog lang niet zichtbaar.

Het bondsbestuur van de KNVB wordt zo snel mogelijk bijeengeroepen om het standpunt van de bond nader te bepalen. Voorzitter Michael van Praag zal komende zaterdag aanwezig zijn in Berlijn, waar rond de Champions League-finale een bijeenkomst van het hoofdbestuur van de UEFA is. Daar bespreekt de Europese voetbalbond de nieuwe situatie binnen de FIFA. KNVB-directeur Bert van Oostveen blijft in eigen land bij de komende interlands van het Nederlands elftal.

KNVB-voorzitter Michael van Praag weet nog niet of hij zich ook verkiesbaar stelt bij de nieuwe verkiezing, zegt hij tegen de Telegraaf.

“Aankomend weekeinde ga ik eerst naar de bestuursvergadering van de UEFA in Berlijn. Daar zal ik praten met andere betrokkenen. Dan ga ik me beraden over mijn plannen.”

Van Praag stelde zich eerder kandidaat voor het voorzitterschap, maar trok zich vlak voor de verkiezing terug om de Jordaanse uitdager Ali bin Al-Hussein te steunen. Maar die redde het niet tegen Blatter.

Prins Ali bin al-Hussein: ik ben beschikbaar

De 39-jarige Jordaanse prins heeft in een reactie het vertrek ook de “goede beslissing” genoemd en riep op om te kijken naar de “toekomst”. Ook hij zei dat hij nog niet weet of hij zich opnieuw verkiesbaar zal stellen.

“Ik ben beschikbaar voor alle nationale organisaties die een verandering willen, en ook voor iedereen die bang was voor een verandering.”

De Jordaanse prins verloor met 73 stemmen tegen 133 vrijdag van Blatter.

Figo: een goede dag voor het voetbal

Verandering is eindelijk op komst nu FIFA-voorzitter Sepp Blatter zijn vertrek heeft aangekondigd. Dat zegt zijn voormalige uitdager en oud-voetballer Luis Figo in een verklaring, bericht persbureau ANP. Of de Portugees zich opnieuw kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond, maakt zijn bericht niet duidelijk. Luis Figo trok zich vrijwel tegelijk met Van Praag terug uit de verkiezingsrace, omdat die volgens hem niet eerlijk was.

“Het is een goede dag voor FIFA en voor het voetbal. Zoals ik vrijdag heb gezegd, zou deze dag vroeg of laat een keer komen en nu is het zover! Nu moeten we rustig en verantwoordelijk een eensgezinde oplossing vinden om een nieuw tijdperk van transparantie en democratie binnen de FIFA te beginnen.”

IOC: respect voor dit besluit

Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft respect voor de beslissing van Sepp Blatter om te vertrekken als FIFA-preses, zei hij

“We hebben groot respect voor de beslissing van voorzitter Blatter om op te stappen en de noodzakelijke hervormingen in te leiden. Hij maakt de weg vrij voor een nieuwe leiding bij de FIFA, die voor veranderingen moet zorgen.”

Kamerleden: tijd om schoon schip te maken

Ook Kamerleden noemen het vertrek eveneens goed nieuws en beginnen allemaal over ‘schoon schip maken’ bij de FIFA. SP-Kamerlid Michiel van Nispen:

“Ik ben er absoluut niet rouwig om, integendeel. Dit lijkt me goed voor het voetbal. Het vergroot de kans om schoon schip te maken bij de FIFA en dat is heel hard nodig.”

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot laat weten:

“De meest geliefde sport ter wereld verdient een integere voorzitter, die orde op zaken gaat stellen binnen de FIFA.”

VVD-Kamerlid Rudmer Heerema windt er ook geen doekjes om:

“Voetbal is een prachtige sport. Spelers en fans hebben recht op fairplay bij de FIFA. Toedeledoki Sepp. Ik zal Sepp missen… Als kiespijn. Laat dit een begin zijn van het herstel van vertrouwen.”

Tjeerd van Dekken van de PvdA vindt het ook een goede zaak:

“Nu schoon schip maken in de FIFA. Maar dat laat onverlet dat het onderzoek naar fraude, corruptie en witwassen gewoon moet worden doorgezet. Het is ook belangrijk dat er nu wordt doorgegaan met de noodzakelijke veranderingen binnen de FIFA. Dat betekent dat er transparantie in alles moet komen. Deskundigen en voetballiefhebbers moeten op belangrijke posten komen bij de FIFA. Als je geld achteroverdrukt ben je niet een pure liefhebber.”