Premier Irak: de coalitie tegen Islamitische Staat doet te weinig

Een shi'itische militie oefent nabij Ramadi.
Een shi'itische militie oefent nabij Ramadi. Foto: ANP/EPA/ALAA AL-SHEMAREE

De internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) doet niet genoeg tegen de terreurbeweging. Dat zei premier Haidar Abadi vanochtend tijdens een bijeenkomst van de coalitie in Parijs, waar de strijd tegen IS wordt besproken.

Volgens Abadi heeft het Iraakse leger dringend behoefte aan inlichtingen en materieel, zoals anti-tankwapens. Ondanks beloftes van de coalitie is daar volgens de premier tot op heden nog maar weinig van gekomen. Daarnaast doen bepaalde landen zoals coalitiegenoot Saoedi-Arabië niet genoeg tegen de stroom jihadisten die vanuit hun thuisland naar Irak reizen om zich daar aan te sluiten bij IS:

“We hebben een verklaring nodig waarom er zoveel terroristen uit Saoedi-Arabië, Egypte, Europa en de Arabische Golf komen. Als het aan de politieke situatie in Irak ligt, waarom zijn er dan Amerikanen, Fransen en Duitsers in Irak?”

Update 15.13 uur: De Franse minister van BuZa Laurent Fabius heeft met de andere landen uit de internationale coalitie tegen IS gesproken:

“We hebben onze eenheid en gezamenlijke toewijding om IS te verslaan opnieuw benadrukt. Maar we weten dat het een lange strijd is.”

IS boekte belangrijke overwinningen

Abadi deed zijn uitspraken tijdens een conferentie in Parijs over de strijd tegen IS. Aan die conferentie doen twintig landen mee. De bijeenkomst wordt overschaduwd door twee belangrijke overwinningen die IS in Palmyra (Syrië) en Ramadi (Irak) boekte.

De shi’itische Haider staat onder veel internationale druk om de sunnitische bevolking in Irak aan zich te binden, waar IS veel steun onder heeft. Er bestaat veel wantrouwen onder Sunnitische stammen die zich mogelijk willen aansluiten bij de strijd tegen IS over de intenties van de machtige shi’itische milities die meevechten met het regeringsleger.

Abadi verwerpt kritiek dat hij te weinig zou doen om de sunnieten tegemoet te komen. Volgens de premier wordt er door het leger al vooruitgang geboekt, maar is er meer steun van de coalitie nodig.