Bill Gates: Vergeet de Spaanse griep niet

Sinds Bill Gates niet meer reclame maakt voor de software van Microsoft, maakt hij een veel betrouwbaardere indruk. Hij besteedt nu zijn fortuin aan het verbeteren van de wereld op een zakelijke manier: hij probeert per dollar zoveel mogelijk resultaat te krijgen. Als het nieuwskanaal Vox op YouTube hem vraagt waar hij zich zorgen over maakt, noemt hij zaken als vulkaanuitbarstingen en neerstortende asteroïden alleen om uit te leggen dat de kansen daarop te klein zijn om je er druk over te maken. Zelfs van aardbevingen en kernoorlogen ligt Gates niet wakker.

In plaats daarvan noemt hij een vergeten piek in sterfgevallen in de vorige eeuw. In 1919, pal na de Eerste Wereldoorlog, eiste de Spaanse griep ongeveer evenveel slachtoffers als de Tweede Wereldoorlog zou doen: 65 miljoen. De kans dat hijzelf een even besmettelijke en dodelijke epidemie zal meemaken schat de filantroop op 50 procent. Door het toegenomen verkeer zal de verspreiding veel sneller gaan dan in 1919.

Ebola zou weleens de laatste waarschuwing kunnen zijn, aldus Gates. Een dollar besteden aan technische en logistieke preparedness levert veel meer op dan als je die steekt in bijvoorbeeld militaire weerbaarheid. Dat we het weten.