Economie

‘NXP intimideert vakbonden in Thailand en Filippijnen’

Foto ANP

De Nederlandse chipfabrikant NXP dwingt werknemers in zijn buitenlandse chipfabrieken te lang te werken en ondermijnt het werk van de lokale vakbonden. Dat concludeert een rapport van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en GoodElectronics dat vandaag verschijnt. Het zijn organisaties die proberen de arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden te verbeteren.

SOMO beschrijft incidenten in de Filippijnen (3.200 man personeel) en Thailand (3.700 man personeel). Vakbondsleden zouden geïntimideerd worden; NXP ontsloeg  in één klap 24 vakbondsleden die Cao-onderhandelingen voerden. Personeel is verplicht op officiële nationale feestdagen te werken en zou gedwongen zijn overuren te maken, op  werkdagen van 12 uur. Bij de fabriek in Thailand zouden ook te weinig beschermende maatregelen zijn om veilig te werken.

Onaangenaam verrast

NXP is onaangenaam verrast door het rapport, dat verschijnt op de dag dat het Eindhovense bedrijf zijn aandeelhoudersvergadering houdt. Het bedrijf herkent zich “absoluut niet” in het geschetste beeld en ontkent de beschuldigingen. “De tevredenheid onder werknemers in die fabrieken is gestegen”, aldus het bedrijf. Een 12-urige werkdag, waarover de bonden klagen, is standaard in de industrie.
Theo Halders, die de NXP-fabriek in Thailand leidt:

“Het huidige werkritme stamt al uit 2013. En we kunnen aantonen dat NXP niet alleen aan alle wettelijke normen voldoet maar verder gaat als het om de gezondheid en veiligheid van medewerkers gaat.”

NXP is de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips en opereert sinds 2006 zelfstandig. Na een ingrijpende reorganisatie in 2009 groeit het bedrijf snel, mede dankzij grote klanten als Apple en Samsung. NXP neemt zelfs de Amerikaanse branchegenoot Freescale over, voor 12 miljard dollar.

27.000 werknemers

De fabrieken in Thailand en Filippijnen zijn al decennia lang eigendom van Philips. NXP’s moederbedrijf had betere relaties met de lokale vakbonden, concludeert het rapport.

NXP telt 27.000 werknemers, waarvan er bijna 20.000 bezig zijn met chipproductie. In Nederland werken 3.000 mensen NXP’ers bij het hoofdkantoor, onderzoeksafdelingen en in een deel van de productie.

Er is veel kritiek op de arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden, bijvoorbeeld in assemblagehallen van Foxconn, waar fabrikanten als Apple en Samsung hun producten in elkaar laten zetten. Apple maakt na de negatieve publiciteit rondom Foxconn meer werk van de arbeidsomstandigheden bij toeleveranciers en houdt nu, ook bij NXP, regelmatig controles.