Nederlands chipbedrijf ‘intimideert’ vakbonden

Personeel in Azië moet te lang werken, aldus rapport.

De Nederlandse chipfabrikant NXP dwingt werknemers in zijn buitenlandse chipfabrieken om te lang te werken en ondermijnt het werk van de lokale vakbonden. Dat concludeert een kritisch rapport van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en GoodElectronics dat vandaag verschijnt. GoodElectronics is een organisatie die de arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden wil verbeteren.

SOMO beschrijft incidenten in de Filippijnen (3.200 man personeel) en Thailand (3.700 man personeel). Vakbondsleden zouden geïntimideerd worden; NXP ontsloeg in één klap 24 vakbondsleden die cao-onderhandelingen voerden. Personeel is verplicht op officiële nationale feestdagen te werken en zou gedwongen zijn overuren te maken, op werkdagen van 12 uur. Bij de fabriek in Thailand zouden ook te weinig beschermende maatregelen zijn om veilig te werken.

NXP is onaangenaam verrast door het rapport, dat verschijnt op de dag dat het Eindhovense bedrijf zijn aandeelhoudersvergadering houdt. Het bedrijf herkent zich „absoluut niet” in het geschetste beeld en spreekt de beschuldigingen tegen. „De tevredenheid onder werknemers in die fabrieken is gestegen”, zegt het bedrijf. Een 12-urige werkdag, waarover de bonden klagen, is standaard in de industrie. Theo Halders, die de NXP-fabriek in Thailand leidt: „We kunnen aantonen dat NXP niet alleen aan alle wettelijke normen voldoet maar verder gaat als het om de gezondheid en veiligheid van medewerkers gaat.”

NXP is de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips en opereert sinds 2006 zelfstandig. Na een ingrijpende reorganisatie in 2009 groeit het bedrijf snel, mede dankzij grote klanten als Apple en Samsung. NXP neemt zelfs de Amerikaanse branchegenoot Freescale over, voor 12 miljard dollar.

De fabrieken in Thailand en Filippijnen zijn al decennia lang eigendom van Philips. NXP’s ex-moederbedrijf had betere relaties met de lokale vakbonden, concludeert het rapport.

NXP telt 27.000 werknemers, van wie bijna 20.000 in de chipproductie. In Nederland werken 3.000 mensen NXP’ers bij het hoofdkantoor, onderzoeksafdelingen en productieactiviteiten in Nijmegen.

Er is veel kritiek op de arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden, bijvoorbeeld in assemblagehallen van Foxconn (in China), waar fabrikanten als Apple en Samsung hun producten in elkaar laten zetten. Apple maakte na negatieve publiciteit rond Foxconn meer werk van de arbeidsomstandigheden bij toeleveranciers en houdt nu, ook bij NXP, regelmatig controles.