Moord met broodtang symbool van Palestijnse machteloosheid

The Honourable Woman verpakt de dillema's van Israël in een thriller rond een sterke vrouw, die de zonden van de vader wil wegwassen.

De vader van Nessa Stein is een Joodse wapenfabrikant. Zijn ideaal: van Israël een veilige staat maken. Met geweld. Zijn naam stond op de bommen die Israël op de Palestijnen gooiden. Maar Nessa en haar broer willen vrede. Ze denken dat Israël pas veilig is als het goed gaat met de Palestijnen. Na zijn dood zetten ze hun vaders geld in voor het leggen van glasvezelkabels tussen Gaza en de wereld. „Communiceer. Begrijp,” zegt Nessa.

Maar idealisme volstaat niet. Haar Palestijnse zakenpartner wordt vermoord en de geheime diensten duiken op de zaak. Acht jaar eerder is Nessa ontvoerd met haar tolk, de Palestijnse Atika, en achter die tragische ervaring schuilt een geheim dat de kiem is voor chantage, nieuwe geheimen en een internationaal complot.

BBC-serie The Honourable Woman, geschreven en geregisseerd door Hugo Blick, is veel van het goede tegelijk: een gelaagde en spannende thriller, creatief camerawerk, een complex politiek plot.

Nessa wil eerbaar zijn, niet corrupt. Maar er is geen ontkomen aan. Maggie Gyllenhaal maakt van haar een intrigerende sterke vrouw, die bewonderenswaardig kalm is onder elke aanval en vernedering. Haalt ze haar kracht uit schuld, relativeringsvermogen, gedrevenheid? Of uit woede, zoals haar bodyguard meent? De vraag is op wie ze woedend is: op alle haters, op haar vader, of op de Palestijnse ober die hem vermoordde met een broodtang?

Dat ‘wapen’ is symbolisch. De Palestijnen vechten met het weinige dat ze hebben. Maar hoeveel geweld verdraagt een hoger doel voor het wraakzucht wordt? Anderzijds: mededogen, is dat een luxe goed, een waarde die je je kan permitteren als je niet wordt onderdrukt? The Honourable Woman is van grote schoonheid en stelt bijtende vragen over schuld en boete.