‘Mooiste verhalen schuilen achter de acts’

De Ashton Brothers gaan met hun variété terug naar het kleine podium waar ze vandaan komen. Met gasten.

Joost Spijkers, een van de drie Ashton Brothers in hun nieuwe programmaWelcome to the Ashton Brothers.
Joost Spijkers, een van de drie Ashton Brothers in hun nieuwe programmaWelcome to the Ashton Brothers. Foto Tim Klaasse

Vijf jaar geleden maakten de Ashton Brothers de overstap van de Kleine Komedie naar Carré – een verhuizing die op de plattegrond van Amsterdam binnen loopafstand blijft, maar die in artistiek opzicht een doorbraak mag heten: van de kleinkunstsector naar het grote publiek. Maar nu komen ze terug. Een maand lang spelen ze in de Kleine Komedie de zomerse variétéshow Welcome to the Ashton Brothers, met goochelende en jonglerende gasten uit de circuswereld.

„Als artiesten zijn we hier opgegroeid”, zegt Pim Muda. „Die sfeer heb ik wel gemist. De Kleine Komedie is het theater waar je je fiets tegen de gevel zet om te gaan lachen. Carré is veel meer een avondje uit.”

De Ashton Brothers waren vier leerlingen van de Kleinkunstacademie, die op een dag besloten iets heel anders te gaan doen dan alle anderen: een mengeling van slapstick, acrobatiek, clownerieën en muzikaliteit die zich lastig laat etiketteren. „We waren op school al een vreemde eend in de bijt”, beaamt Friso van Emde. „Er was geen docent die ons iets kon leren, we hebben het allemaal zelf moeten uitvinden. Tot we de stoute schoenen aantrokken en contact opnamen met Mini & Maxi, met wie we ons verwant voelden. Zij werden onze mentoren.”

„Wij zijn geen variétéartiesten of circusartiesten”, stelt Joost Spijkers. „Wij zijn theaterartiesten die heel veel respect hebben voor het vakmanschap van het variété en het circus. Achter hun ambacht, hun acts waar ze vaak een leven lang mee doen, gaan vaak de mooiste verhalen schuil waarvan wij theater willen maken. Een clown kan in werkelijkheid heel verdrietig zijn, een acrobatenduo kan tegen wil en dank samenwerken. Dat is interessant materiaal om een theaterale draai aan te geven. Bij ons gaat het nooit om de truc, waar het in het circus wél om gaat. Het nieuwe circus, zoals Cirque du Soleil en aanverwanten, kijkt heel goed naar de technieken van het theater. Bij ons is het omgekeerd; wij kijken vanuit het theater naar het circus.”

De Ashton Brothers zijn zestien jaar bij elkaar en maakten in die tijd vier successhows. Vorig najaar werd echter bekendgemaakt dat het vierde lid, Pepijn Gunneweg, voor een andere carrière had gekozen. Dat zette vanzelfsprekend de andere drie aan het denken: was dit ook voor hen het moment om te stoppen? „Maar nee, wij vinden het nog veel te leuk”, werpt Van Emde tegen. „En gezien het feit dat wij intussen aardig bedreven zijn geraakt in dit werk, zou het ook zonde zijn.” Naar een vervanger hebben ze niet gezocht; in hun nieuwe programma, dat begin volgend jaar in première gaat, zijn ze met zijn drieën. In de zomershow worden ze weliswaar vergezeld door Bas Hoeflaak, maar hij keert na de zomer terug naar het comedyduo Droog Brood waarvan hij de helft is.

„We maken deze zomer één grote Ashton-familie”, aldus Muda. „In deze show is iedereen, elke gast een Ashton Brother. Zoals in oude, traditionele circusjes die door één familie worden gerund. Dat is een mooie inspiratiebron.”